ABD-Çin ticaret savaşı dünya ekonomisini durgunluğa sürüklüyor

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi, Konfüçyüs Enstitüsü ve Şangay Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği Çin-Türkiye forumu 19-20 Ekim 2018 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘’Küreselleşme’’ temasıyla düzenlendi.

19 Ekim’de Rektörlük Konferans Salonu’nda başlayan foruma Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, Şangay Üniversitesi Yardımcı Başkanı Sally Gong, eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Işın Çelebi ve Çin’in Türkiye Başkonsolosu Ciu Wei’yi temsilen Başkonsolos Yardımcısı Zhong Hongnuo ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Emeritus öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Esenbel’in yer aldığı konuşmacılarla başladı. Türkiye’nin Çin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen ise etkinliğe bizzat katılamadığı için video yoluyla katılımda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya Genel Müdür Yardımcılığı bölümünün başkanı olan Mehmet Özgün Arman, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin başladığı 1970’li yıllardan bu yana ilişkilerde ne kadar yol kat edildiğinin altını çizerken, iki ülke arasındaki yakın zamanda tamamlanan veya tamamlanması planlanan projelerden bahsetti.

Zhong Hongnuo ise özellikle son beş yılda artan Türkiye-Çin ilişkilerinden bahsederken iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar doları aştığını belirtti. Türkiye’de 1000’den fazla şirketin Çin’le çalıştığını ve yatırımcı sayısının %20 arttığını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından forumu başlatan konuşmayı ise Fudan Üniversitesi’nden Li Weisen, China’s Economy in Great Transition: Slowdown in Short-Term and Long-Term Growth Prospectüzerine yaptı. Li, bu konuşmada Çin’in 1978’den beri hızla yükselen gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2012’den başlayarak yavaşladığını açıklamanın ardından Çin’in bu yavaşlamayı engellemek veya azaltmak için yapabileceklerine değindi. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının Çin’i etkilediği gibi tüm dünyayı da etkilediğinden bahsederek dünya ekonomisini bir durgunluk dönemine sürüklediğinin altını çizdi.

Konuşmacılardan Işın Çelebi ise korumacılık, içe kapanma ve ulusalcılığın dünya genelinde yükselişe geçtiğini, bu eğilimlerin geçmişte 1929 Ekonomik Buhranı ve 2. Dünya Savaşı’na yol açtığını anımsattı. ABD’nin günümüzde dünyayı şekillendirdiğini vurgulayan ABD yönetimlerinin ülke ekonomisi ve çıkarlarını her şeyin üzerinde tuttuğuna değindi. Çin’in küresel ticarette ABD’nin en büyük rakibi konumunda olduğunu söyleyen Çelebi, Çin’in son dönemde Almanya ile geliştirdiği ilişkilerin yeni bir ekonomik güç yaratabileceğini belirtti.

Şangay Üniversitesi SILC Business School Dekanı Prof. Lv Kangjuan, Li and Fung Ltd Başkan Yardımcısı Rasih Öztürkmen ve Şangay Üniversitesi SHU Global Direktörü Zhang Xiaotian’in konuşmalarıyla ilk gününü tamamlayan etkinlik, ikinci günü tarihçi akademisyen  Huricihan İslamoğlu’nun konuşmasıyla açtı. Li Weisen’in moderatörlüğünü yaptığı ikinci panelin konuşmacıları Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Güven Alpay Türkiye- Çin ekonomik ilişkileri açısından farklı stratejik ittifakların mümkün olup olmadığını tartışmaya açtı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz konuşmasında Türkiye’de vergi sisteminin yoksulluk ve eşitsizlikler üzerindeki etkilerini konu alırken Prof. Dr. Murat Kırdar, Türkiye’deki zorunlu okullaşma yasalarının demografik ve işgücü pazarına etkisinden söz eden bir konuşmayla foruma katıldı.

Marmara Üniversitesi’nden akademisyen Çağdaş Üngör ve Kadir Temiz’in konuşma yaptığı üçüncü panelin moderatörlüğünü ise Fatih Oktay yaptı. Feride İnan, Jia Lijun ve Aziz Aksu, Burak Gürel’in moderatörlüğünde konuşmalarını tamamlarken, son panelin konuşmacıları ise Gülşen Aydın-Müge Yüce, Ümit Alperen, Veysel Tekdal ve Zeynepcan Akar’dı. Beşinci ve son panelin moderatörlüğünü Li Wenhong üstlendi.

Önümüzdeki yıl Şangay Üniversitesi’nde düzenlenecek olan etkinlik, 20 Ekim akşamında kapanış konuşmalarının ardından sona erdi.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan