Boğaziçililerin tasarladığı mobil oyun zirveyi zorluyor

Yaklaşık bir yıl önce iki Boğaziçili tarafından kurulan mobil oyun şirketi Zerosum’ın Barista Life adlı oyunu en çok indirilen oyunlar listesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde 4. oldu ve 42 farklı ülkede ilk 5’e girmeyi başardı. Barista konseptiyle tasarlanan oyun, tekniği ve tasarımıyla öne çıkarak önemli bir popülarite yakaladı.

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi Umut İsmetoğlu ve aynı bölümden geçen sene mezun olan Burak Demir’in kurucuları oldukları Zerosum, Vadistanbul ve İTÜ Teknokent’te iki ofisi ve 24 çalışanıyla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Dünyadaki en iyi mobil oyun şirketlerinden biri olmayı hedeflediklerini söyleyen İsmetoğlu ve Demir’den Zerosum’ın öyküsünü dinledik.

Boğaziçi'nde yollarınız nasıl kesişti ve şirketi kurmaya nasıl karar verdiniz?

Tanıştığımızda ikimiz de Boğaziçi’nde İşletme okuyorduk ve 1. sınıftaydık. Ortak derslerimizin olması ve ilgi alanlarımızın kesişmesi daha da yakın arkadaş olmamıza vesile oldu. 4. sınıfta ise henüz daha Boğaziçi’nde okurken Zerosum’u kurduk. Umut, Zerosum öncesinde Google’da GMB & Long Tail Coordinator olarak calisiyordu, Burak ise Pragma’da Mergers&Acquisitions alanında Yatırım Bankacısı Analyst Intern olarak çalışıyordu. 

Barista Life nasıl bir oyun? ABD de en çok indirilen 4.oyun olabilmesinin ardındaki faktör ne oldu?

Barista Life’ın çıkış noktası, dünyada yayılmasına Starbucks gibi zincirlerin öncülük ettiği kahve kültürünün oyunlaştırılması fikriydi. Bu oyunumuzda amaç bir Barista’nın, yani kahveleri ve gelen siparişleri hazırlayan bir kafe çalışanın günlük rutininde neler yaptığını oyunculara simülasyonlaştırarak oynatmaktı, çünkü çoğumuz çokça gittiğimiz bu kafe zincirlerinde tezgahın arka tarafında neler oluyor, siparişimiz nasıl hazırlanıyor merak ederiz ve gözlemleriz.

Sipariş alma ve hazırlama konsepti ise zaten kendi başına oyunlaştırılmaya çok müsait. Barista Life gibi geniş kapsamlı ve birçok oyun mekaniği içeren simülasyon oyunlarının yönetimi nispeten diğer oyunlara göre daha zordur ve tamamlanması daha uzun sürer. Zerosum ise Barista konseptini geniş ve tecrübeli ekibi sayesinde en iyi şekilde hayata geçirmesi, Barista Life’ın ABD’de böyle bir başarıyı yakalamasındaki en önemli faktörlerden biri oldu.

Oldukça rekabetçi olan mobil oyun pazarında başarının sırrı nedir sizce?  

Mobil oyun oldukça zorlu bir ürün ve tamamen bir ekip işi. Bu sektörde başarılı olmak için doğru ürünü, doğru ekiple, doğru zamanda üretmek oldukça önemli. İyi bir oyunun hem tekniğinin, hem tasarımının hem de ürün dizaynının çok iyi olması gerekiyor. 

Şirketinizin bundan sonraki hedefleri nedir?    

Hedefimiz dünyadaki en büyük mobil oyun firmalarından biri olmak, bunun için de hem Barista’da yakaladığımız başarıyı yeni üreteceğimiz projelerle devam ettirmek, hem de ekibimizi değerli arkadaşlarla genişleterek üretim kapasitemizi artırmak istiyoruz.