Frizbi Takımı'ndan Türkiye derecesi

11-13 Mayıs tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen Frizbi Türkiye Şampiyonası’nda Boğaziçi Üniversitesi takımı ikinci olarak önemli bir başarıya imza attı.

Üniversite Sporları Federasyonu tarafından organize edilen Frizbi Türkiye Şampiyonası’na 10 takım ve 200 sporcu katıldı. Müsabakalar sonucunda Sabancı Üniversitesi birinci, Boğaziçi Üniversitesi ikinci ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) üçüncü olurken “Oyunun Ruhu” kupasını Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kazandı.

Frizbi sporu Türkiye’de nasıl başladı?

2007 yılından beri Türkiye’de amatör gruplar tarafından icra edilen frizbi sporu, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere farklı şehirlerde kurulan takımların iletişime geçmesiyle ve birlikte oynayarak zamanla turnuvalar düzenlemesiyle başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde ise 2010 yılında Boğaziçi Fat Cats (Boğaziçi BURN) takımı kuruldu. Daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Frizbi sporu nasıl yapılır?

Frizbi sporunun amatör ve profesyonel olmak üzere birçok stili bulunuyor. Bu stillerden bir kısmı estetik değerlendirmelere tabi tutulurken bazıları atletik açıdan değerlendiriliyor. Boğaziçi Üniversitesi takımının da oynadığı ve turnuvalarda sıkça tercih edilen türlerden biri olan “ultimate”, hızlı ve hareketli takım frizbisi olarak adlandırılabilir.

1980’li yıllardan bu yana diğer frizbi sporlarıyla birlikte turnuvaları düzenleniyor. Seyir keyfi yüksek bir stil olan ultimate, diğer stillere göre daha yüksek bir enerji ve hız gerektiriyor. Ultimate oyunlarında takımlar, yedişer kişiden oluşuyor ve basketbol, futbol, rugby gibi sporlardan alınan çeşitli kurallar çerçevesinde 100 metrelik bir alanda mücadele veriyorlar. 24 dakikalık iki devre şeklinde oynanan maçlarda, disk oyuncudan oyuncuya aktarılarak rakip bölgeye taşınmaya çalışılır. Disk yürüyerek, koşarak ya da adım atarak taşınamaz; havadan paslaşarak aktarılır. Puan kazanmak için diski oyuncudan oyuncuya havadan paslaşarak geçiren takım, rakibin puan bölgesine ulaşmalıdır.