İspanya, Mısır, Tunus, Suriye ve Türkiye’den Kadınlar Boğaziçi’nde...
İspanya, Tunus, Mısır, Suriye ve Türkiye’de yaşayan kadın blog yazarlarının çığlık ve taleplerini içeren kelimelerinin bestelerle seslendirileceği konser ve kadın sorunlarının tartışılacağı panel 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 10 Mart 2016 Perşembe Günü Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
Akdeniz ülkelerinde yaşayan kadınların yaşamlarına ışık tutan bir konser projesi olan Antigone’un Gecesi, her biri besteci, düzenlemeci ve yorumcu dört kadını bir araya getiriyor ve bugün Akdeniz ülkelerinde yaşayan şair ve blog yazarı kadınlara odaklanıyor.
Farklı şehir ve müzikal kaynaklardan gelen sanatçı kadınların hikayelerinden, esinlenen Antigone’un Gecesi (La Nuit d’Antigone) Boğaziçi Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 10 Mart Perşembe günü yapılacak bir panel ve konserle sevenleriyle buluşuyor. 5 ülke kadınlarının seslerini duyurmayı amaçlayan bu sanat çalışması ile İspanya, Mısır, Tunus, Suriye ve Türkiye’deki kadınlar üretimlerini seyirci ile paylaşacak.
Sublimes Portes için Nil Deniz tarafından üretilen proje kapsamında, iki yılı aşkın bir süredir, Akdeniz ülkelerinin kadınlarının Arapça, Fransızca, İngilizce, Türkçe ve İspanyolca sözlerini tarayarak büyük bir seçki oluşturuldu.
10 Mart Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nükhet Sirman moderatörlüğünde yapılacak ‘’Blogging, Edebiyat ve Akdeniz’de Kadın Mücadeleleri’’ başlıklı panele, Suriyeli Naïla Mansour, Tunuslu Amal Claudel ve Türkiye’den Karin Karakaşlı konuşmacı olarak katılacak ve kadınların cümleleri üzerinden kadın mücadelesine ilişkin çalışmalar paylaşılacak. Panelin hemen ardından blog yazılarından yaratılan bestelerin yer alacağı Akdeniz ezgilerini içeren bir konser ile devam edecek etkinlikte, bölgedeki kadın hareketine çağdaş bir yaklaşım getiren dört müzisyen kadın şarkıları seslendirilecek.
Konserde, İspanyol şarkıcı Sylvie Paz’ın (vokal) güçlü sesine, Fransız caz piyanisti Perrine Mansuy (piyano), Fransa-Suriye kökenli flüt sanatçısı Naissam Jalal (yan flüt ve ney) ve Berlin’den ünlü DJ İpek İpekçioğlu’nun ürettiği müzik eşlik edecek. Konsere Kardeş Türküler projesinden tanıdığımız Diler Özer de konuk olarak katılacak. Etkinlikte blog’larda yer alan güçlü sözlerden destek alan ezgiler, seyirciyi hareketlendirecek ritimler ve doğaçlamalarla süslenecek.
Panel: 10 Mart 2016, 16.30, Rektörlük Konferans Salonu
Konser: 10 Mart 2016, 19.30, Albert Long Hall
Panel katılımcıları:
Naïla Mansou
Naïla Mansour Suriyeli öğretim görevlisi. Suriye ve Lübnan’da çok sayıda dergide makaleleri yayınlanan Mansour, devrim sonrası yazılarını birinci tekil şahısta yazmaya başladı. Mansour Suriyelilerin 2011 yılından beri yaşadıkları çerçevesinde tarihi anların parçası olan insan, sosyal konularının yanı sıra toplu bellek konularına ilgi duyuyor.
Amal Claudel
Genç Tunuslu bir şair olan Amal Claudel’in şiir tutkusu çok genç yaşlarda başlamış. Daha çok Arapça yazdığı ve Facebook sayfasında paylaştığı şiirlerinde çağdaş Tunus toplumunu cesur ve kışkırtıcı bir dilde sorguluyor. Devrim, aşk, cinsellik ve feminizm konularına değinen Amal’ın şiirleri, büyük bir dönüşüm yaşayan ülkede kadınların karşı karşıya kaldıkları gerçekleri anlatıyor.
Karin Karakaşlı
Çok sayıda romanın yazarı olan Karin Karakaşlı, Öykü Yayınları’ndan çıkan gençlik eserleri ile iki ödüle layık görüldü. Halen Doğan Yayınları ile işbirliği yapan Karakaşlı Özel Getronagan Ermeni Lisesi’nde ve Yeditepe Üniversitesi Çeviri Bölümü’nde ders veriyor.
Antigone’un Gecesi :
Sylvie Paz-Vokal
Perrine Mansuy-piyano
Naïssam Jalal-yan flüt, ney
DJ İpek İpekçioglu- effects, beats, sound design
Patrick Laffont-video ve ışık
Nil Deniz- Sanat yönetmeni
Prodüksiyon: Sublimes Portes
Konuk sanatçı:
Diler Özer-Perküsyon /BGST-Kardeş Türküler