İşteBU’da girişimci projeler yarıştı; ödüller sahiplerini buldu
Boğaziçi Üniversitesi tarafından bu yıl 9. kez düzenlenen ‘İşteBU! Yenilikçi Girişimci Proje Yarışması’nda final töreninde ödül heyecanı yaşandı.
İşteBU yarışmasının bu seneki galibi, otel müşterilerinin rezervasyonlarını kolaylaştırıcı bir yazılım olan OnlineCheckIN projesi oldu. İstanbul Üniversitesi mezunu Mesut Ok’un projesi olan proje, 30 bin TL tutarındaki Elginkan Vakfı Birincilik Ödülü’nü aldı.
20 bin TL tutarındaki Elginkan Vakfı İkincilik Ödülü ise Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencisi Mehmet Akıncılar’ın elektrikli akıllı bisiklet -Bizero projesine verildi. Yarışmada Boğaziçi ve Anadolu üniversitelerinden öğrencilerin ortak projesi olan Switch Data Base ve Boğaziçi Üniversitesi’nden öğrencilerin Notework projeleri ise 5’er bin TL tutarındaki AirTies, Netaş ve Foniva ödüllerini aldı.
13 Mart tarihinde düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, üniversitelerin sadece bilginin üretildiği yerler olmakla kalmayıp aynı zamanda bilginin teknolojiye ve faydaya dönüştüğü kurumlar olarak bu tür girişimleri desteklemelerinin önemli olduğunu belirtti.
Törende yarışmanın ana sponsorlarından Elginkan Vakfı adına Vakfın Müdürü İlhan Üttü, Airties Araştırma Direktörü Sarper Göktürk, Netaş Ar-Ge ve Inovasyon Müdürü Meral Yurdakul, Foniva Kurucu Ortağı Bahadır Yener ve BUBA Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Birgöl katılımcıları kutlayan konuşmalar yaptılar. Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan da, sponsor kurumların temsilcilerine birer plaketle teşekkür etti.
2008 yılından bu yana, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde; Teknoloji Transfer Ofisi tarafından 9’uncusu düzenlenen yarışma kapsamında 113 ön kayıt alındı. 35 proje değerlendirilirken bunlardan 27si yarışmanın ikinci aşamasında jüri önünde sunum yapmaya hak kazandı. Proje ekipleri detaylı şekilde hazırladıkları iş planlarını beş ayrı grup halinde üç gün boyunca jüri üyelerine sundular. Üniversite ve iş dünyasından temsilciler ile yatırımcılardan oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucu ise finalde sekiz proje yarıştı.
İşteBU 2016’da Ödül Alan Projeler
-
Elginkan Vakfı Birincilik Ödülü/ OHC ile beklemeden rezervasyon
OnlineCheckIN otellere herhangi bir acenteden veya web sitesinden rezervasyon yapan misafirlerin tesise gelmeden önce, otelin web sitesinden CheckIN yapabilmelerini sağlayan bulut tabanlı bir hizmet. Bu web yazılımı ile birlikte misafirler yorucu bir yolculuktan sonra otellerine giriş yapmak için beklemezken oteller de check-in esnasında ihtiyaç duydukları bilgileri misafirler otele ulaşmadan almış olacaklar. Bu sistem aracılığıyla ihtiyaç duyulan oda tipi yükseltme talebi, giriş ve çıkış tarihi değişiklik talepleri, transfer ve uçuş bilgileri gibi bilgiler otelin web sitesine entegre edilen bir modül aracılığıyla internet olan her yerden ve cihazdan misafirlerin kendi dillerinde doldurabilecekleri bir form ile alınabilecek.
Proje sahibi: Mesut Ok (Alman Dili ve Edb)- İstanbul Üniversitesi
-
Elginkan Vakfı İkincilik Ödülü/ Bizero ile orta ve kısa mesafe için “akıllı” çözümler
Bizero, Türkiye’den yola çıkarak dünyada orta ve kısa mesafedeki ulaşım sorununa çözüm getirmek amacıyla elektrik destekli akıllı bisikletleri ve paylaşım istasyonlarını geliştirmeyi, elde edilecek ürünleri üniversite kampüslerinden başlayarak, otellerde, kamusal yerleşkelerde, şirketlerde ve yerel yönetimlerde halkla buluşturmayı hedefliyor.
Proje sahibi: Mehmet Akıncılar (Fizik)- Boğaziçi Üniversitesi
Netaş Ödülü/ NoteWork ile network yönetimi
Amacı kullanıcıya, networkünü etkili ve kolay bir şekilde yönetebileceği bir asistan hizmeti sunmak olan proje kapsamında kullanıcı, networkünü etkin kullanma ve var olan bağlantılarını aktif tutma ve sosyal ağlarını senkronize etmeimkanına sahip olacak. NoteWork oldukça sade, görsel ağırlıklı, kullanımını kolay ve hayatı kolaylaştıran bir uygulama.
Proje sahipleri: İsmail Korkmaz (İşletme), Ali Candan (İşletme), Ahmet Ruken Boyacı (Yönetim Bilişim Sistemleri), M.Ali Sak (Sosyoloji) - Boğaziçi Üniversitesi, Bilal Arıkan (Bilgisayar Mühendisliği)- İstanbul Üniversitesi
- Airties ve Foniva ödülleri / Türkiye’deki ilk ve tek bulut tabanlı girişim
Bulut tabanlı teknolojilerle ilgili Türkiye’deki ilk ve tek girişim olan Switch Database esnek veri tabanı altyapısı sunarak, mevcut çözümlerin büyük kısmından ayrışıyor. Geliştirdiği API ile entegrasyon konusunda sunduğu kolaylık sayesinde global oyuncularla rekabet etme şansına sahip olan Switch Database geliştirme aşamasını tamamlayıp test aşamasına geçmiş durumda.
Proje sahipleri : Asil Mert Saraç (İşletme- Anadolu Üniversitesi), Fazilet Çilli (Bilgisayar Mühendisliği(Y.L.) -Boğaziçi Üniversitesi, Taha Yusuf Ceritli (Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik(Y.L.) -Boğaziçi Üniversitesi
Haber: Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: Kenan Özcan