“Karikatür ve çizgi roman seven herkese kapımız sonuna kadar açık”
Öncelikle 9-11 Aralık tarihlerinde yapılacak olan “Comics Chronicles” etkinliğinin detaylarını anlatır mısınız?
Comics Chronicles, hem çizgi roman sanatçılarını, hem yayınevlerini, hem de öğrencileri buluşturacak bir etkinlik. 9-11 Aralık Cuma-Pazar günleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste gerçekleşecek. Ana konuşmalar Demir Demirgil Salonu’nda, standlar Özger Arnas Salonu’nda ve atölyeler ise Albert Long Hall’da bulunan stüdyoda gerçekleşecek.
Öğrenciler etkinlik günlerinde takipçisi olduğu dergilerin ekipleriyle bir araya gelebilecek. Uykusuz, Leman, Yabani, Gırgır Dergisi ekipleriyle yapılacak olan panellerin yanında bağımsız çizgi romancılar paneli ve blogger panelleri de olacak. Atölyelerin de çok fazla ilgi toplayacağını düşünüyoruz. Memo Tembelçizer, Kenan Yarar ve Feyzi Özşahin ile atölyelerimiz olacak.
BUKOMİK Comic Chronicles Türkiye’de bir ilk!
Çizgi roman etkinlikleri yeni bir şey değil, Comic-con etkinlikleri oldukça yaygın bir şey artık ama bunlar hayran kitlelerinin toplandığı organizasyonlar, tam onun gibi endüstriyel bir festival gibi değil de daha çok panellerin, atölyelerin olacağı ve çizgi romanları hem sektörün ticari kısmından hem de sanatçılarının gözünden dinleyebileceğimiz kapsamlı bir etkinlik olacak. Bu anlamda başka hiçbir üniversitede olmayan yepyeni bir şey yapıyoruz. Bu kapsamda bir etkinlik, Türkiye üniversiteleri için bir ilk diyebiliriz.
BuKomik, oldukça aktif bir kulüp ve pek çok ayrı başlıkta etkinlik düzenliyor. Bu zamana kadar neler yaptığınızdan bahsedebilir misiniz?
BuKomik, Karikatür ve Mizah Kulübü adıyla 2004 yılında kurulmuş fakat aktif üyelerin mezuniyetinden sonra kulüp bir süre pasif kalmış. Ben 2013 yılında okula geldiğimde aktif üye sayısını çıkaramayan bir kulüptü. Daha sonra biz karikatür ve çizgi roman seven bir grup arkadaş olarak kulübü canlandırmaya karar verdik. 6-7 kişilik küçük bir grupla bir yönetim kurulu oluşturduk. 2016 Şubat ayında çalışmaya başladık.
Okulumuzda, hem lisans öğrencilerine Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nde hem de mezunlara BÜMED bünyesinde çizgi roman dersleri veren hocamız Gazi Mehmet Emin Adanalı'nın rehberliğinde faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz.
Çalışma şeklini üç ayaklı olarak düzenledik; karikatür, mizah ve çizgi roman. Mizah tarafında stand-up gösterileri düzenlemeye çalışıyoruz. Demir Demirgil Salonu'nda BKM Mutfak komedyenlerini ağırladık. Utku Ergin, Yavuz Günal, Murat Gençoğlu, Buse Sinem İrem, Yusuf Altıntaş, Emre Günsal, Caner Omur ve Doğu Demirkol stand-up gösterisi yaptılar. Katılım beklediğimizin üzerindeydi ve bu nedenle daha fazla stand-up etkinliği düzenlemeye karar verdik. Bu dönem ilk kez İngilizce stand-up gösterisi düzenledik Naz Osmanoğlu’nun katılımıyla.
Karikatür tarafı ise daha düzenli faaliyet gösterebildiğimiz alan. Karikatüristlerle söyleşiler yapmaya başladık, Mithat Alam Film Merkezi'nde Erdil Yaşaroğlu söyleşisi gerçekleştirdik. Penguen Dergisi'ni ziyarete gidip yazar ve çizer ekibiyle tanıştık.
Çizim yeteneği olan ve de karikatürle ilgilenen geniş bir kitle var. Boğaziçi Üniversitesi’nin de şöyle bir avantajı var; Galip Tekin hocamız tamamen çizim üzerine olan “Art of Animation” dersini veriyor. Onunla da bir karikatür ve çizgi roman atölyesi yapmayı planlıyoruz, insan çizimlerinden balonlamaya ve panellemeye kadar. Atölyelerimiz sadece kulüp öğrencilerine değil, isteyen herkese açık.
Çizgi roman alanında bir okuma grubu oluşturduk. Kütüphanede çizgi romanlar var ama “Reserve Section” bölümünde olduğu için iki saatten fazla okuyamıyorsunuz. Bizim de çizgi roman kütüphanemiz olsun dedik. Odamıza kulüp üyelerinin kullanımına açık bir kütüphane oluşturduk. Haftada bir kulüp odamızda toplanıp beraber seçtiğimiz bir çizgi romanı tartıştık, analiz ettik. Bu okuma grubunu gelecek dönemde de sürdüreceğiz.
Okuma grubu dışında, çizgi roman adaptasyonu film gösterimleri yapıyoruz, Sinebu’da. Bu gösterimlerden sonra bir moderatör eşliğinde Gazi Mehmet Emin Adanalı ile"Persepolis"ve Berk Uralcan '16 ile "Batman: The Killing Joke" film okuması ve söyleşilerini gerçekleştirdik. Gösterimler, oldukça yoğun bir ilgi gördü, bu nedenle önümüzdeki dönemlerde de ardından söyleşi gelecek şekilde çizgi roman uyarlaması film gösterimlerine devam edeceğiz.
Etkinlik takvimi oldukça dolu olan BUKOMİK önümüzdeki dönem için neler planlıyor?
Gelecek dönemlerde önceki etkinliklerimize benzer programlar yapmayı planlıyoruz. Bunun yanında BUKOMİK olarak çıkarma hazırlığında olduğumuz bir dergimiz var. Üyelerimizin eserlerinden oluşan bir sergi açmak ve bir karikatür atölyesi düzenlemek için de çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bize katılmak isteyen her üyeye kapımız sonuna kadar açık. Benim hiç çizim yeteneğim yok, sadece karikatür okumayı severim diyene de, ben sadece stand-up gösterisi izlemekten hoşlanırım diyene de açık olan bir kulüp BUKOMİK. Sıklıkla üyelerimizden gelen istekler üzerine etkinlik planlarımızı yapıyoruz. Karikatür ve çizgi roman seven bir arkadaş grubuyuz sadece. Sizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Boğaziçi Comics Chronicles’ın ayrıntılı programına bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.bukomik.boun.edu.tr/index.php/bogazici-comics-chronicles/
Söyleşi: Gökçe Büyükbayrak /Kurumsal İletişim Ofisi