TEKNOFEST’te Boğaziçi rüzgarı
Boğaziçi Üniversitesi’nin TEKNOFEST’te paylaştığı projelerinden biri olan yosundan gıda, ilaç, gübre, biyoyakıt üretimi için “biyoekonomi odaklı gelişim için entegre biyorafineri” çalışması hakkında bilgi verilirken, yosundan üretilen dondurma Boğaziçi Üniversitesi’nin en çok ilgi çeken etkinlikler arasında yer aldı.
KATILIMCILAR FİZİK DENEYLERİNİN PARÇASI OLDU
Teknosfest stantının bir diğer ilgi çeken köşesi ise Fizik Bölümü iş birliğiyle hazırlanan ve katılımcıların da parçası olabildiği temel fizik deneyleri oldu. Burada Fizik Bölümü öğrencileri deneyleri uygularken, bu deneylere dair temel kanun ve bilgileri paylaştı. Rubens alev tüpü deneyi ile ses dalgalarının görünürlüğü; basınçlı hava obje uçurma deneyi ile hava basıncı ve momentum kavramları; varil bükme deneyi ile atmosfer basıncının gücü; alev girdabı deneyi ile ısı-hava ilişkisi; hovercraft ile sürtünme gücü hakkında katılımcılara bilgi sunuldu.
KRDAE’DEN AFETE HAZIRLIK EĞİTİMİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) de TEKNOFEST’e günümüzün en önemli konularından biri olan depremle ilgili çalışmalarıyla katıldı.
Zeminden kaynaklı deprem zararlarının önceden tespit edilmesi amacıyla Üniversite tarafından geliştirilen zeminin niteliğini tespit etmeye yönelik Mobil Sismik Sarsıcı üzerine yerleştiği kamyondan zemine uygulanan güçle yaptığı analizlerle; zemin yüzeyindeki deprem özelliklerinin doğru olarak tahmin edilmesi; deprem bölgelerinde var olan yapıların hasar görebilirliğinin hesaplanmasında, güçlendirme yöntemlerine karar verilmesinde ve yeni yapıların tasarlanmasında önemli katkılar sağlıyor. Rasathane ayrıca mobil sarsma otobüsü ile afete hazırlık eğitimini de TEKNOFEST’te katılımcılarla paylaştı.
Boğaziçi Üniversitesi standında yer alan bir diğer proje ise siber güvelik çalışmaları oldu. Günümüzün en önemli disiplinler arası konusu haline gelen siber güvenlik hem teknik hem de sosyal bilimlere dokunan yönüyle ele alındı.
Uçan robotlar için radar destekli veri toplama ve haritalama projesinin de sunulduğu TEKNOFEST Boğaziçi Üniversitesi alanında özel tasarlanıp üretilmiş insansız hava aracı ile zorlu koşullarda tarama, kimliklendirme ve haritalandırma işlevleri gerçekleştirdi.
2023 TEKNOFEST İstanbul çerçevesinde Türkiye Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödüllerinde ‘Sosyal ve Beşerî Bilimler” dalında ikincilik ödülüne Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Osman Gazi Güçlütürk layık görüldü.
Öte yandan Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Matematik Bölümü çift anadal 2021 yılı mezunu Halil İbrahim Güllük de Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışmaları, “Bilgisayar gözüyle hastalık tespiti” kategorisinde ödüle hak kazandı.