VI. Uluslararası ‘Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi’ Konferansı için geri sayım başladı
Fikri mülkiyet hakkında farkındalık yaratmak ve sahiplenilen fikri mülkiyet ilkeleri çerçevesinde akademi ve yeni oluşan teknoloji transfer ekosistemine katkıda bulunmayı amaçlayan konferans, yaratıcılık ve buluşçuluğu geliştirmek ve teşvik etmenin yanı sıra, fikri mülkiyet haklarının korunması ve fikri mülkiyet varlıklarının ticarileştirilmesi için bir platform oluşturmayı da hedefliyor.
Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek konferansın ikinci gününde ‘En İyi Uygulama’ başlıklı panelde dünyadaki en iyi girişimci ekosistemi modelleri incelenecek.
Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde, Koç Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin katkıları ve işbirliğiyle düzenlenecek olan konferansın, Türkiye’nin üç saygın araştırma üniversitesinin stratejik ortaklığı ile gelecek yıllarda da düzenli olarak devam etmesi planlanıyor.
“Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi” konferansları, Avrupa Patent Anlaşması (EPC) çerçevesinde Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ve Avrupa Patent Örgütü (EPO) ile Türk Patent Enstitüsü ve Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle düzenleniyor.
Konferans bu yıl, “Başarı Öyküleri: Sürdürülebilir Teknoloji Transfer Ekosistemi Yaratmak” konusuna odaklanacak. Thomson Reuters (TES:TRI), Innovation Insights, Ulysses Danışmanlık Grubu, Avrupa Yatırım Fonu (EIF), GE Ventures (GE), Ankara Patent, Ford Otosan, Tüpraş, Aygaz, Accelerating Commercialization of Technology (ACT), Ortadoğu Teknik Üniversitesi Teknokent, Yalçıner Patent, Destek Patent, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Melek Yatırımcı Ağı (BUBA), Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) ve Ortaköy Princess Otel konferansın ana sponsorları arasında yer alıyor.
“Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi’’ Konferansı 13 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu ve Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Uttu’nun açılış konuşmalarıyla başlayacak. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün katılımının beklendiği Konferans, daha önceki Fikri Mülkiyet Konferanslarında olduğu gibi, ilk panelde “Uluslararası, Bölgesel ve Ulusal ölçekte Akademik Fikri Mülkiyet Ticarileşmesinde TTO’ların Rolleri” konusunda stratejileri tartışmaya açacak.
Bu paneli “Teknoloji Transferi Hızlandırma (TTA) Fonları”nın görevlerini yeni kurulan üç TTA üzerinden belirli odak noktalarının ve güncellemelerin ele alındığı EIF Paneli izleyecek. Bunun yanında Atlantic Bridge Capital isimli küresel fondan paylaşılan deneyimler ve yorumlar da panelde konu edilecek.
Dört farklı panel dünyadan emsalsiz örneklere ve başarı öykülerine odaklanacak. Bunlar Avrupa, Amerika, Asya, Afrika ve Ortadoğu olacak. Benzersiz girişim eko-sistemlerini vurgulamak amacıyla her panel her bir alanda ve bölgede deneyimli uzmanlar ve yöneticilerle gerçekleştirilecek.
GE Ventures “Yenilikçilik ve Girişimcilik Ekosistemi” üzerine kendi panellerini gerçekleştirecek. Ankara Patent, LES International’ın CEO’su Chris Katopis’in katılımıyla “Fikri Mülkiyet Hakları ve Hukuki Süreç” üzerine paneli ağırlayacak. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Melek Yatırımcı Ağı (BUBA) özellikle Amerika’da yeni kurulan Türk kuluçka merkezlerine odaklanarak “Kuluçka Merkezleri ve Girişimcilik Ekosistemi” panelini gerçekleştirecek.
Konferans kapsamında ayrıca Türkiye’de “Hükümet Politikaları Sürdürülebilir Teknoloji Transferi Oluşturmaya Nasıl Katkı Sağlayacak” başlıklı bir panel düzenlenecek. Bir diğer ilgi çekici panel ise başarı öykülerinin, ihtiyaçların ve kapasite inşasının tartışılacağı “TTO Değerlendirmeleri” konusuna odaklanacak. IP2016 Boğaziçi Üniversitesi, KOÇ Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofislerinin genel müdürlerinin kapanış konuşmalarıyla son bulacak. Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Yönetimi Konferansı 2016 ayrıca üç farklı çalıştay ve eğitim semineri sunacak.
Dr. Nir Ben Lavi (Adzies) 12 Ekim’de Rektörlük Konferans Salonu’nda “Eylem hâlinde Sistematik Yenilikçilik Uzman Sınıfı” başlıklı bir günlük ilgi çekici bir eğitim gerçekleştirecek. Bu atölye/seminer sanayiciler, yatırımcılar, Ar-Ge ve şirketlerin “C seviye” yöneticilerine göre tasarlandı. Christopher Noble (MIT) 15 Ekim Cumartesi öğleden sonra “Düğüm Atmak ve Çözmek: Girişimciler Yatırımcılarla Nasıl Müzakere etmeli?” başlıklı bir eğitim gerçekleştirecek.
16 Ekim Pazar, Rektörlük Konferans Salonu’nda LES Türkiye “LES100 Eğitimi ‘Fikri Mülkiyet Hakları ve Lisanslamayla Teknolojinin Ticarileşmesi’’ başlıklı bir panel gerçekleştirecek. LES100 atölyesi dışında bütün eğitimler İngilizce gerçekleştirilecek.
Detaylı bilgi için: http://www.ipconference.boun.edu.tr/ipconference-2016/