Boğaziçi 2021 yılı mezunlarını uğurladı

Boğaziçi Üniversitesi 5-8 Eylül’de gerçekleşen 154’üncü Mezuniyet Töreni ile yaklaşık 2.500 yeni mezununu uğurladı. 5 Eylül’de çevrimiçi yayınlanan genel törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, salgın koşullarının hafiflemesine rağmen geleceğin belirsizliğini koruduğunu belirterek, “Gelecekte tarihçilerin, sizlerin kuşağı için yapacağı değerlendirmelerde hangi sonuçlara varacaklarını aslında sizler belirleyeceksiniz. Belirsizlik içinde güçlü ve kararlı kalma azmi ile hayatın yeni boyutlarını keşfederek, bizlere de yol göstereceğinize eminim. Bu anlamda umutsuz olmak yerine, dünyayı değiştiren kuşak olarak anılacağınıza inanıyorum” diye konuştu.
Sosyal Medya Ekibi

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci

Boğaziçi Üniversitesi 154'üncü Mezuniyet Töreni, 5 Eylül’de çevrimiçi düzenlenen Genel Tören’le başlayarak 6-7-8 Eylül’de akademik birimlerin diploma dağıtım törenleriyle devam etti. Bu yıl 1.819 lisans, 529 yüksek lisans ve 80 doktora düzeyinde 2 bin 428 öğrenci mezun olmaya hak kazandı. Törenlerde Koronavirüs salgınına yönelik kapsamlı önlemler alındı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da misafirlerin katılamadığı törende, oturma planları mesafe kurallarına uygun şekilde oluşturulurken, girişlerde HES kodu kontrolü yapıldı. Her bir törenin ardından alan ve koltuklar dezenfekte edildi, el dezenfektanları saha ve salonlarda ulaşılabilir noktalarda bulunduruldu. Katılımcıların maske takmaları sağlandı.

YOUTUBE’TAN ÇEVRİMİÇİ GENEL TÖRENLE BAŞLADI

154’üncü Mezuniyet Töreni, 5 Eylül saat 19.00’da çevrimiçi olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi Youtube hesabında gerçekleşen Genel Tören ile başladı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin açılış konuşmasıyla ilerleyen tören; 1986 İşletme Mezunu Getir ve Bitaksi mobil uygulamalarının kurucusu iş insanı Nazım Salur ile Makine Mühendisliği Bölümü lisans programı 2021 mezunu Cemil Can Çetin’in konuşmalarıyla devam etti. Törende ayrıca öğrenci ve akademisyen ödülleri de sahiplerini buldu.

“HAYATINIZDA YENİ BİR AŞAMA BAŞLIYOR”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, yeni mezunların üniversiteye şimdilik veda ettiklerini ve hayatlarında yeni bir aşamanın başladığını vurguladı. Hakikate ulaşmak için yapılacak tercihlerin, gerçekliğin kendisini de şekillendireceğini belirten Rektör Prof. Dr. İnci şunları söyledi:

“Siz değerli öğrencilerimizi Boğaziçi Üniversitesinin sağladığı geniş bakış açısına sahip, özgüveni yüksek, alanlarında yetkin mezunlar olarak uğurlamanın hem mutluluğunu hem de hüznünü yaşıyoruz. Kampüste bulunduğunuz süre boyunca Kuzey’le Güney arasında derse yetişme telaşları, yurtta oda kurma koşturması, seçmeli ders alabilme endişesi, hatta çevrimiçi derslerden duyduğunuz sıkıntılar geride kaldığı gibi; Güney Kampüsün çimenlerine, kütüphanenin çalışma ortamına, kampüsün dört ayaklı sakinlerinden Zeytin’e, Asya’ya, her daim birlikte olduğunuz arkadaşlarınıza şimdilik veda ediyorsunuz. Şimdi hayatınızın yeni bir aşaması başlıyor. Bundan böyle dağarcığınızdaki bilgiyi yorumlamaya ve uygulamaya geçireceğiniz, yeni alanlara giriyorsunuz. Bulunduğunuz her meslekte, her iş yerinde, her kültürel ortamda öncü olacağınıza, değişimi tetikleyeceğinize eminim. Dünyayı değiştirirken insanlığa sevgi ve saygıyı aklınızın bir köşesinde tutmanızı öneririm. Başarmak istedikleriniz uğruna başkalarını incitmeden var olmak, en başta kendi iç huzurunuz için önemli. Çünkü hakikate ulaşmak için yapacağınız tercihler, gerçekliğin kendisini de şekillendirecektir.”

"GELECEĞİN BELİRSİZLİĞİ SİZİN İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK"

Rektör Prof. Dr. İnci konuşmasında, gençlere yeni kuşak olarak umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini, onların dünyayı değiştiren kuşak olarak anılacaklarına inandığını ifade etti. Dünyanın yaşadığı olağan dışı salgının ortaya çıkarttığı belirsiz durumların yeni mezunların hayatında bir dönüm noktası olacağını da dile getiren Prof. Dr. İnci, “Hayata atılırken pandemi koşulları hafiflemiş olsa da geleceğin nasıl olacağı belirsizliğini koruyor. Dünyanın yaşadığı bu olağan dışı ve belirsiz durum sizlerin hayatında da önemli bir dönüm noktası olacak. Gelecekte tarihçilerin, sizlerin kuşağı için yapacağı değerlendirmelerde hangi sonuçlara varacaklarını aslında sizler belirleyeceksiniz. Belirsizlik içinde güçlü ve kararlı kalma azmi ile hayatın yeni boyutlarını keşfederek, bizlere de yol göstereceğinize eminim. Bu anlamda umutsuz olmak yerine, dünyayı değiştiren kuşak olarak anılacağınıza inanıyorum” diye konuştu.

“BOĞAZİÇİ’NDE NASIL ÖĞRENECEĞİMİ ÖĞRENDİM” 

154’üncü Mezuniyet Töreni özel konuşmacısı 1986 İşletme mezunu Getir ile Bitaksi mobil uygulamalarının kurucusu iş insanı Nazım Salur ise Boğaziçi’nde nasıl öğreneceğini öğrendiğini vurguladı. Salur, sürekli öğrenmeye hayat boyu açık olunmasını tavsiye ederek, “Asıl iş mezuniyetten sonra başlıyor. Boğaziçili olmanın gururunu taşırken, kibrini taşımayın. Boğaziçili olmak mezuniyet sonrasında yarışa başlarken size biraz daha pozisyon sağlıyor ancak yarışı yine de koşmak zorundasınız. Bununla birlikte bu yarış bugüne kadar edindiğiniz bilgilerle de koşulmuyor, koşarken yeni bilgilere de açık olmalısınız. Sürekli öğrenmeye devam etmelisiniz. Aslında Boğaziçi’nde öğrendiğim en önemli şey, nasıl öğreneceğimi öğrenmek. Öğrencilik yıllarımda derslerde okuduğum çoğu şeyi sonradan hatırladığımı sanmıyorum. Ancak bize verilen öğreti, bir işe kafayı taktığında onda nasıl ilerleyeceğin yönündeydi. Bunun da faydasını yaklaşık sekiz yıl evvel ‘Bitaksi’yi ve altı sene önceyse ‘Getir’i kurarken gördüm” ifadelerini kullandı.

“SORUMLULUĞUNUZ VAR”

İş insanı Nazım Salur, Türkiye’nin daha da ileriye gitmesinde Boğaziçi mezunlarının sorumluluğu olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’de Boğaziçi gibi bir üniversitede ücretsiz eğitim alabilmenin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Salur şöyle devam etti:

“Birçoğunuzun hayatında yurtdışı önemli bir yer tutacak. Bazılarınız ileri eğitim, kimileriniz de çalışmak için yurtdışına gidecek. Bunu yapmış ve Türkiye’ye dönmüş bir Boğaziçi mezunu olarak, burada kızdığınız şeylerin bir aile içi kızgınlık olduğunu unutmayın. Bu küskünlüğe dönüşmemeli. Genç olarak zaman zaman kızabilirsiniz, bu da bence normal bir şey. Burası bizim ülkemiz, sonuçta düzeltilmesi gereken şeyler varsa, uzaydan gelip kimse düzeltmeyecek. Ülkemizi ileriye başkaları değil, biz götüreceğiz. Şikâyet ettiğimiz şeylerin düzelmesi için yapabileceklerimizi, Boğaziçi mezunları olarak düşünmemiz gerekiyor. Böyle bir sorumluluğumuz var. ABD’de en iyi üniversiteyi bitirdiğinizde muhtemelen 300-400 bin dolarlık bir borçla mezun olursunuz. Mezuniyet töreni sonrası girdiğiniz ilk işte çalışırken de taksitleri geri ödemeniz gerekir. Biz bugün, Türkiye’de böyle güzel bir okuldan, bu tarz ağır yükümlülüklere sahip olmadan mezun olabiliyoruz. Bu ülke kısıtlı imkanlarıyla bize bu eğitimi veriyor. Bunun da kıymetini bilmemizde fayda var. “

“BOĞAZİÇİ İLE BAĞLARIM HİÇBİR ZAMAN KOPMAYACAK”

Bu yıl Makine Mühendisliği programından mezun olan Cemil Can Çetin ise konuşmasında lise sonrasında Boğaziçi Üniversitesi’nde rahat edileceği düşüncesinin lisans eğitiminde yapılan ilk hatalardan biri olduğunu dile getirdi. Boğaziçi ile bağlarının hiçbir zaman kopmayacağını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçoğumuz bu güzel günleri yad etmek için dostlarıyla güney çimlerde ya da manzarada buluşmak için günleri heyecanla sayacak. Boğaziçi ile olan bağımız Boğaziçi’nin kattığı dostluklara ev sahipliği yapmaya devam edecek. Bu kuvvetli bağın oluşmasında birçok ortak mücadele, ortak duygular ve kimi zaman ortak hatalar bile yatıyor. Üniversite sınavına hazırlanırken lisedeki rehber hocalarımızın beyaz yalanı olan ‘Şimdi çok çalışın, üniversiteyi kazandıktan sonrası daha rahat olacak’ söylemine çoğumuz inanıp, Boğaziçi’nde sabah akşam takılmayı, çimlerde yuvarlanmayı hayal etmişizdir. Her günümüzün böyle geçeceğine inanmak bir çoğumuzun ilk ortak hatası olmuştur belki de.”

Cemil Can Çetin yeni mezunlar olarak Boğaziçi’nin kendilerine kattığı değerlerin hiçbir zaman eskimeyeceğini de sözlerine ekledi:

“Boğaziçi kültürünün bize değer olarak kattıkları ne zamanla eskir ne de zamanla değişir. Her konunun özgürce tartışılabildiği ortamın sağlanmasında ve daimî saygının gösterilmesinde bu kültür öncülük etmiştir.”

ÜÇ GÜN SÜREN DİPLOMA DAĞITIM TÖRENLERİ

5 Eylül’deki Genel Tören’in ardından 6-7-8 Eylül tarihlerinde Eğitim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik fakülteleri, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler enstitülerinin ikinci öğretim yüksek lisans programları diploma törenleri Uçaksavar Spor Tesislerinde düzenlendi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Güney Kampüs AİİTE Bahçesi; Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Terası; Sosyal Bilimler Enstitüsü Güney Kampüs Özger Arnas Salonu; Çevre Bilimleri Enstitüsü Hisar Kampüs HKD 301 numaralı amfi ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise KRDAE Yönetim Binası Bahçesi’nde diploma dağıtım törenlerini gerçekleştirdi.

ÖDÜLLER DE SAHİPLERİNİ BULDU

Çevrimiçi düzenlenen Genel Tören’de yeni mezun öğrenciler ve akademisyenlere verilen ödüller de sahiplerini buldu. “Rektörlük Ödülü”nü Endüstri ile Bilgisayar mühendislikleri programlarında çift anadal eğitimini başarıyla tamamlayan Mert Yüksekgönül; “Yabancı Uyruklu Öğrenci Ödülü”nü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Sueah Sohn ve “Spor Başarı Ödülü”nüyse İnşaat Mühendisliği bölümünden Barış Baran Gündoğdu aldı. 4 üzerinden 3.99 ortalamayla Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Felsefe programları mezunu Zeynep Burçe Gümüşlü, Çift Anadal Programları birincisi olurken “Mümin Tansever Kulüp Faaliyetleri Ödülü”nü Psikoloji bölümünden Esma Bilge Sözüer ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programından Bengisu Terzi almayı başardı. “Metin Balcı Spor Takımları Ödülü”ne de Boğaziçi Üniversitesi Kürek Takımı layık görüldü.

 Öğretimde yaptığı çalışmalarla öne çıkan akademisyenlere verilen “Öğretimde Üstün Başarı Ödülleri”nin sahipleriyse şu şekilde oldu: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sema Dumanlı Oktar; Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Emre Uğur; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden Prof. Dr. M. Asım Karaömerlioğlu; İktisat Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Mumcu; İşletme Bölümü’ne Doç. Dr. Yavuz Acar; Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gaye Defne Ceyhan MacLellan; Matematik Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Sinan Işık; Kimya Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fırat İlker; Dilbilim Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Demirok; Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Acar Aytekin; Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Birimi’nden Öğr. Gör. Sema Özçallı ve Modern Diller Birimi’nden de Kore Dili Bölümü Öğr. Gör. Hwachun Lee.

*/
  • Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci