Boğaziçili TEKNOFEST takımları final yarışmalarına hazır  

Boğaziçi Üniversitesi’nden finallere adını yazdıran dört takım eylülde düzenlenecek TEKNOFEST 2021 için son hazırlıklarını yapıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyadan onlarca üniversite takımının mücadele edeceği TEKNOFEST’te final yarışmalarına katılacak Boğaziçili BURST, Mavi Kırlangıç, DeepMIA ve Insight Out takım liderleri iyi dereceler hedefliyor.

BURST
BURST ekibi
Mavi Kırlanguç
DeepMIA ekibi
Hande Mızrak (Insight Out )

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 2021’de Türkiye ve dünyadan üniversite takımları 32 kategoride eylül boyunca mücadele edecek. Zorlu raporlama ve sunum aşamalarını geçerek finallere kalmaya hak kazanan Boğaziçili dört takım yarışmalara sayılı günler kala son hazırlıklarını yapıyor. Bu sene ekipler, “İnsansız Hava Aracı (İHA) Döner Kanat”, “Robotaksi Binek Otonom Araç”, “Efficiency Challenge Elektrikli Araç”, Biyoteknoloji İnovasyon”, “Ulaşımda Yapay Zekâ” ile “Sağlıkta Yapay Zekâ” yarışma kategorilerinde Boğaziçi’ni temsil edecek. İşte finale kalan dört Boğaziçili takımının son durumları:

“SALGINA RAĞMEN OLUMLU SONUÇ ALMAYI HEDEFLİYORUZ”

Boğaziçi’nin önde gelen TEKNOFEST ekiplerinden BURST, “Robotaksi Binek Otonom Araç” ile “Efficiency Challenge Elektrikli Araç” kategorisinde ter dökecek. Önceki yıllardaki ekip üyelerinin büyük kısmının mezun olduğunu söyleyen takım liderlerinden Bilgisayar Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Kerem Zaman, salgın koşullarına rağmen ellerinden gelenin en iyisini yaparak olumlu sonuçlar almayı hedeflediklerini söylüyor:

“Aracımızın simülasyon videosunun yer aldığı ön tasarım raporunu ilettik. Ayrıca çevrimiçi sunumlarımızı da yaptık. Şimdi üzerinde çalıştığımız kritik tasarım raporunda, otonom aracımızın nasıl çalıştığını göstereceğiz. Gebze'de 13-17 Eylül’de yapılacak yarışmada, geliştirilen normal binek otomobil boyutunda otonom araçlardan belli bir pisti tamamlamaları bekleniyor. Bu esnada trafik kurallarına ne kadar uyup uymadıkları ile park becerileri de değerlendiriliyor. Bu yıl 30 kişilik ekibimizin büyük çoğunluğu yeni arkadaşlarımızdan oluşuyor, bu nedenle onların takıma uyum sağlaması için eğitimler yaptık. Salgın koşulları geçen yıl olduğu gibi bir araya gelmemizi zorlaştırsa da biz aracımıza güveniyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yaparak olumlu sonuçlar almak istiyoruz.”

“SON TEKNİK KONTROLLERE HAZIRLANIYORUZ”

BURST’ta elektrikli aracın geliştirilmesinden sorumlu takım lideriyse makine mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Esma Şahin. 1-5 Eylül’de Kocaeli’nde düzenlenecek “Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması” için son geliştirmeleri yaptıklarını söyleyen Şahin, piste çıkmadan önce TEKNOFEST uzmanları tarafından yapılacak son teknik kontrolleri geçmek istediklerini anlatıyor:

“Elektrikli aracımızla ilgili TEKNOFEST’in talep ettiği tüm rapor ve sunumları yaptık. Artık yaklaşık 60 üniversite takımının yer alacağı finallerdeyiz. 4-5 Eylül’de Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde düzenlenecek yarışmalara katılmak için bu yeterli olmuyor. Uzmanlar araçların teknik yeterliliğini yarıştan önce kontrol ediyor ve onların raporlarına göre piste çıkacak araçlar belirleniyor. Aracımızı büyük ölçüde tamamladık, son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Umarım piste çıkar ve iyi bir derece elde ederiz.”

MAVİ KIRLANGIÇ UÇMAYA HAZIR

Bu yılın başında kurulan ve sadece dört kişiden oluşan Mavi Kırlangıç ekibi, “İnsansız Hava Aracı (İHA) Döner Kanat Yarışması”nda finallere kalmayı başardı. Ekibin lideri Fizik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Sadık Taha İnanıcı, çok kısa bir zamanda, döner kanatlı otonom İHA’nın tasarım ve üretimini yaptıklarını belirtiyor. Ekibin hedefiyse 13-18 Eylül’de Bursa’da yapılacak yarışmada iki görevi de başarılı bir şekilde tamamlayarak birinciliği almak.

“Ekibimiz 2021’in başında kuruldu. Yani hazırlanmamız için kısa vaktimiz vardı. Yarışmanın talep ettiği tüm tasarım raporları ve jüri sunumlarını geride bırakarak finallere kalmaya hak kazandık. Ekibimiz dört kişiden oluştuğu için hâkim olmadığımız alanlarda da hızlı şekilde öğrenerek uygulamaya geçmemiz gerekiyordu. Yarışmada iki görev yer alıyor. İlkinde aracın otonom kalkarak belirlenen noktaya inmesi gerekiyor, ikinci görevdeyse belirli bir havuzdan su alarak hedeflenen yere otonom bırakması bekleniyor. İlk görevi başarıyla tamamlayabiliyoruz ancak ikincisinde istediğimiz düzeye henüz gelemedik. Birinci olma hedefiyle çalışmayı sürdürüyoruz. Bununla birlikte Boğaziçi’nde havacılık kültürünün daha da yaygınlaşması için bir topluluk kurarak faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz.”

ÜÇ KİŞİLİK INSIGHT OUT TAKIMI İKİ YARIŞMADA

Mavi Kırlangıç gibi bu sene kurulan Insight Out takımı da üç kişiden oluşuyor. Endüstri Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Hande Mızrak, doktora öğrencisi iki arkadaşıyla beraber kısıtlı zamana rağmen finale kalmayı başardı. "Ulaşımda Yapay Zekâ" ile "Sağlıkta Yapay Zekâ" yarışmalarında geliştirdikleri yazılımlarla birinciliği hedeflediklerini belirten Mızrak, hazırlık sürecini şöyle anlatıyor:

“2021’de kurulmuş olmamıza rağmen, iki kalifiye takım arkadaşımla çalıştığım için şanslıyım. Kısa zamanda yapay zekâ yazılımlarımızı geliştirdik. Rapor ve jüri sunum aşamalarını geride bırakarak finalde yer almaya hak kazandık. Üç kişilik bir takım için iki yarışmada yer almak zorlayıcı bir süreç olsa kendimize güveniyoruz. 21-26 Eylül’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek yarışmada, yazılımlarımızın bize iletilen veri setlerinde hangi doğruluk oranlarıyla çalıştığı tespit edilecek. Yazılımın bunu hangi oranda başardığı çok önemli. İki yarışmadan da birincilikle dönmeyi hedefliyoruz.”

AKILLI KAPSÜLLE FİNALDE

Boğaziçi Üniversitesi TEKNOFEST ekiplerinden DeepMIA ekibiyse Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nda proje kategorisinde finalde yerini aldı. DeepMIA, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Turan’ın “akıllı endoskopik kapsül robot” çalışmasından yola çıkarak hazırladığı projeyle iyi bir sonuç almayı hedefliyor. Biyomedikal Mühendisliği doktora öğrencisi İsmail Şahin, “Ekibimizde çoğunluğu lisansüstü öğrencisi sekiz arkadaşımız yer alıyor. Mehmet Hocamızın geliştirdiği akıllı endoskopik kapsül robot projesinden hareketle biz de yarışmanın proje kategorisinde yerimizi aldık. Kapsül prototiplerimizi 21-26 Eylül’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sergilemeyi de planlıyoruz. Umarım yarışmada iyi bir derece elde ederiz” diyor.

BEŞ TAKIM ELENDİ

TEKNOFEST 2021'de Boğaziçili Airbenders, Rasat, Biomen, Bosphorus UAV ile Deep Vision takımları finallere kalamamış olsa da ekip liderleri gelecek yıl için şimdiden çalışmalara başladıklarını söylüyor.

*/
  • BURST
  • BURST ekibi
  • Mavi Kırlanguç
  • DeepMIA ekibi
  • Hande Mızrak (Insight Out )