Kamu toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girdi

Ocak 2021’den bu yana sonuçlandırılmayan ve çalışanlar açısından mağduriyete dönüşen kamu toplu iş sözleşmesi 16 Eylül’de TEZ-KOOP-İŞ (Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası) ile imzalanarak yürürlüğe girdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde tümü işçi statüsünde bulunan 392 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi ile imkanlar çerçevesinde maaş düzenlemesi ile yeni sosyal haklar sağlandı. Kamu çerçeve protokolünün öngördüğü süre içinde sonuçlandırılmayan toplu iş sözleşmesi, Rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin göreve başlaması ile yeniden ele alındı.

ULAŞIM VE YEMEK ÜCRETSİZ

Çalışanların Ocak 2021'den bu yana alamadığı maaş farklarını alabilecekleri sözleşmeye göre ulaşım ve yemek hizmeti ücretsiz hale getirildi. Öncesinde 36 milyon TL bütçelenen ve çalışanların geçmiş haklarını sağlamaya yetmeyen miktar için mevcut Rektörlük yönetimi düzeyinde yapılan girişimlerle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan sağlanan ek 10 milyon TL ile günlük ücretler, sosyal yardımlar, kıdem tazminatı, ölüm gibi ilave tediye ve ikramiyeler için uzlaşma sağlandı.

TEZ-KOOP-İŞ ile varılan mutabakat sonrası 9 aydır süren çözümsüzlük durumu sona erdi. Kamu çerçeve protokolü çerçevesinde üst limitten yapılan sözleşmenin gelecek yıl daha da iyileştirilmesi için taraflar niyet beyan etti.

*/