KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: “Gemlik’teki depremi büyük depremin öncüsü olarak algılamamalıyız”

4 Aralık’ta Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğünde deprem sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan büyük depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) 4 Aralık’ta Gemlik Körfezi’nde gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki depremin detaylarını ve bölgeye etkisini basın toplantısında paylaştı.

Toplantıda KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat deprem sonrası bölge istasyonlarından gelen verilerin detaylı analizini yaptı.

“SON 3 YILDIR MARMARA’DA 3 BİN DEPREM OLDU”

KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Gemlik’te saat 10.42’de meydana gelen depremin büyük depremin öncüsü olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“5.1 büyüklüğünde 5.4 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldi. Bu deprem başta Bursa olmak üzere İstanbul'a kadar farklı illeri etkilemiş durumda. Şu ana kadar kırk civarında deprem oldu. Bizim kayıtlarımıza göre depremlerin en büyük artçısı 3.8. Bu depremlerin 9 tanesi 3'ün üzerinde. Kuzey Anadolu Fayı, Marmara Bölgesi'nde Akyazı'da iki kola ayrılıyor. Bir tanesi kuzeyden giden kuzey kol, diğeri de güney kol. Güney kol da İznik'in güneyinden geçerek Gemlik Körfezi'nde Marmara Denizi ile birleşiyor. Bu bölge sismik olarak aktif bir yer. Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama bu Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir. Ortalamalara baktığımızda Marmara Denizi'nde yılda 900 tane deprem oluyor. 2020 yılından bu yılın 15 Ağustos'una kadar baktığımızda Marmara Bölgesi'nde 3 bin tane irili ufaklı deprem olduğunu görüyoruz."

“ŞU AN İÇİN ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK”

Boğaziçi Üniversitesi KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat da endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, “Kuzey Anadolu Fay zonunun iki tane ana kolu var. Bir tanesi kuzey kol, diğeri ise İznik'in güneyinden Gemlik Körfezi'ne giren ve şu anda da depremin olduğu güney koldur. Bu deprem güney zon içinde küçük bir kırılma sonucunda meydana gelmiş bir deprem. Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçalarıyla birebir ilişkisi yok. Ama zon içinde küçük bir yırtılma sonucunda meydana gelmiş bir deprem. Olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bizi endişeye sürüklemeyen en önemli kriter ise 5.1'lik ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içinde dağılımı. Bu sismolojik açıdan önemli. Şu an için takip ediyoruz. Ümit ederiz ki bu artçı depremler zaman içinde azalır. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok” değerlendirmesini yaptı.