Türkiye’de tarım sektöründeki kooperatiflerin rekabet gücü Boğaziçi Üniversitesi ile artıyor

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan’ın Türkiye ayağında yer aldığı Avrupa Birliği (AB) AGRICOMPET projesi ile tarım kooperatiflerinin kurumsal ve organizasyonel yapısının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (PRIMA) programı kapsamında Akdeniz’e kıyısı olan beş ülkenin katıldığı tarım kooperatiflerine odaklanan AGRICOMPET projesinin Türkiye ayağı Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütülüyor. 

ANKETLERLE KAPSAYICI YOL HARİTALARI 

Yürütücülüğünü İspanya’nın yaptığı AGRICOMPET ile tarım kooperatiflerinin kurumsal yapısının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda ülkelerde kooperatif yöneticilerine yönelik kapsamlı anket çalışmaları gerçekleştirilerek yöneticilere yönelik yeni ve kapsayıcı yol haritaları oluşturuluyor.  İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Türkiye’de eş zamanlı olarak yürütülen projenin sorumluluğu Türkiye’de TÜBİTAK tarafından üstleniliyor. Projenin 2024’ün sonunda bitirilmesi hedefleniyor.

“KOOPERATİFLER E-TİCARET İLE İYİLEŞTİRİLİYOR”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, projenin tarım kooperatiflerindeki çiftçi ortakların davranış, yaşayış ve uygulamalarına yönelik tasarlanmadığına dikkat çekiyor. Projenin hedefi olan kooperatif yöneticilerinin ilgili kooperatifin daha verimli ve etkin çalışmasına yönelik atabilecekleri adımlar anket çalışmalarından yola çıkarak tespit ediliyor.

Prof. Dr. Özertan, proje kapsamında kooperatiflerin e-ticaret sayesinde yapılarının iyileştirilmesine odaklanan çalışmaların da yapıldığını belirterek şunları söylüyor:

“2021’den bu yana Marmarabirlik ve Trakyabirlik bu projenin içinde yer alıyor. Aynı zamanda Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği de Trakya’da çiftçilere danışmanlık hizmeti veriyor. Bu üç ayrı birlik ve kooperatifle çok yakın dirsek temasındayız. Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek çeşitli senaryoları değerlendirerek çözüm önerileri için çalışıyoruz. Saha çalışması ve anket çerçevesinde Türkiye ve diğer ülkelerde geliştirebileceğimiz somut önerilere bakacağız. Proje sonuçlandığında bunu yaygın şekilde farklı alanlarda üretim yapan kooperatiflere de sunmaya çalışacağız.”

“BEŞ ÜLKENİN KATILDIĞI PROJENİN BOĞAZİÇİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ"

Beş ülkenin yer aldığı PRIMA projesinin Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor olmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özertan, “Projeyi, üretici örgütlerin kurumsal yapılarının iyileştirilmesine yönelik tasarladık. Böyle geniş ölçekli ve beş ülkenin katıldığı PRIMA projesinin Boğaziçi’nde gerçekleştirilmesini önemli görüyorum. Hem uluslararası iş birliklerinin sağlanması hem de farklı ülke tecrübelerinin diğer ülkeler üzerinden Boğaziçi Üniversitesi vasıtasıyla paylaşılmasının Türkiye’de tarım ve gıda sektörlerine olumlu katkılar sunacağını düşünüyorum” diye konuşuyor.