Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Boğaziçi LifeSci’de çığır açan çalışmalar yürütülüyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (Boğaziçi LifeSci) yaşam bilimleri alanında çığır açan teknolojilerde ileri düzey araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirtti.
Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Boğaziçi LifeSci) “Yaşam Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komisyoneri Iliana Ivanova ile proje koordinatörü Prof. Dr. Cengizhan Öztürk ile merkez müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal’ın katıldığı toplantıyla tanıtıldı.

“MERKEZDE 100’DEN FAZLA ARAŞTIRMA PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR”

Toplantıda konuşan Bakan Kacır, Boğaziçi LifeSci bünyesinde 100’den fazla araştırma projesinin yürütüldüğünü ve 1.200 etki değeri yüksek yayın yapıldığını belirtti. Merkezde yaşam bilimleri alanında çığır açan çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Bakan Kacır şunları söyledi:

“Merkezde 100’den fazla bilimsel araştırma projesi yürütülürken, toplamda 1.200 etkide yüksek yayın yapıldı. Ülkemizin sağlık girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak teknolojiler geliştirerek, bünyesinde desteklediği akademik girişimcilik faaliyetlerinin gelişimiyle örnek başarı hikayeleri doğurdu. Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibi tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alan ülkemizin ilk ilaç adayını geliştirdi. Bu önemli başarı hikayesini kıymetli kılan, sadece küresel ölçekte hastalara ümit olan bir ilacın keşfedilmiş olması değil. Kendi kaynaklarımızla bir molekülün laboratuvardan hastalara ulaştırılmasının ilk defa başarılması ve bunun yapılabilirliğinin kanıtlanmış olması çok çok değerli. Prof. Sanyal hocamızı ve ekibini bu başarı için huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum.”

“BOĞAZİÇİ LIFESCI’DEN SAĞLIK ALANINDA TURCORN ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”

Bakan Kacır, Türkiye’nin sağlık alanında henüz bir “unicorn” a sahip olmadığını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Rana Sanyal’ın girişiminin bunu başarabileceğine inandığını vurgulayan Bakan Kacır, ”Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibi büyük oranda merkezimiz bünyesinde yürüttükleri akademik çalışmalarını bir teknoloji girişimine de dönüştürdü. Dünyada bugün 120’nin üzerinde milyar dolar değeri aşan sağlık girişimi var. Ülkemiz teknoloji ekosistemi bugüne dek milyar dolar değeri aşan 7 teknoloji girişimi, 7 ‘unicorn’, bizim ifademizle de 7 ‘Turcorn’ çıkardı. Ama henüz sağlık alanında bir Turcorn çıkaramadık. İnanıyorum ki hocamız ve ekibinin geliştirdiği ilaç faz-2 ve faz-3 çalışmalarını da başarıyla tamamlar ve kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı girişim ve onları izleyen pek çok girişim Türkiye adına küresel ölçekte başarı hikayelerine dönüşür. Bu doğrultuda ülkemizin küresel ölçekte hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına destek olmak üzere oluşturduğumuz ‘Turcorn 100’ programına Rana hocamız ve ekibinin çalışmalarını da dahil ettik. Biz bu başarının buz dağının yalnızca görünen yüzü olduğunu biliyoruz. Benzer pek çok başarı hikayesini oluşturmak için sağlık alanındaki girişimcilere ve KOBİ'lere yönelik hizmet verecek, ülkemiz için öncü ve örnek olan bir alt yapıyı Avrupa Birliği (AB) destekli olarak bakanlığımız tarafından yürütülen rekabetçi sektörler programı kapsamında hayata geçirdik. 5 milyon Euro ile hayata geçen bu projeyle Türkiye’nin ilk klinik öncesi hayvan görüntüleme merkezi, pilot üretim ve ilk ölçekli üretim tesisi, uluslararası standartlarda temiz odanın da yer aldığı örnek bir altyapıyı girişimcilerimizin ve araştırmacılarımızın hizmetine sunduk” diye konuştu.

“BOĞAZÇİ LIFESCI 20’DEN FAZLA ULUSLARARASI PATENTE SAHİP”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci; Boğaziçi LifeSci merkezinin Türkiye’ye evrensel ölçekte yeni bilimsel kazanımlar sağlamanın yanında, ulusal sağlık endüstrisine de önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Bu merkezin, bir kamu araştırma üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesinde sürdürülebilirliğinin ulusal ve uluslararası uzun soluklu desteklerle sağlanmasının çok önemli olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. İnci şunları söyledi:

“Dünya çapında bilimsel araştırmalar üreten ve gün geçtikçe gelişen, ülkemiz ölçeğinde pek çok açıdan örnek ve öncü bir merkeze dönüşen Boğaziçi LifeSci, üniversitemizin 13 bölümünden sayısı 50’yi aşan akademisyen üye, yaklaşık 380 lisansüstü öğrenci ve 30 teknik personelden oluşuyor. Merkez altyapısı ve onunla bağlantılı laboratuvarlarda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Avrupa Birliği gibi ulusal ve uluslararası kurumlardan fonlarla desteklenen 100’den fazla bilimsel araştırma projesi yürütülüyor. Bu çalışmalar ülkemize evrensel ölçekte yeni ve özgün bilimsel kazanımlar ve sağlık endüstrimize de önemli katkılar sağlıyor. Merkezin çalışma alanları arasında mikro ve nano aygıtlar, moleküler düzeyde görüntüleme yöntemleri ve analizleri, robotik cihazlar, biyoalgılama platformları için malzemeler, akıllı ilaç taşıma sistemleri, aşı teknolojileri, yosundan gıda takviyeleri gibi çok farklı başlıklar bir arada yer alıyor. Kuşkusuz bu başarılı çalışmaların gerçekleşmesi için Avrupa Birliği’nin bugüne kadar sağladığı destekler araştırma çalışmalarımız ve araştırmacılarımız için önemli bir yere sahiptir. Bahsi geçen projelerden TEAMING olarak adlandırılan Horizon-Widera-2023-Access-01-01-two-stage kapsamında başvurulan CHIRON-T3’ projesi. CHIRON-T3' projesi, Türkiye'nin Ar-Ge kapasitesini kendi odak alanında önemli ölçüde güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu proje Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Merkezi bünyesinden doğan ve 6550 sayılı kanun kapsamında kurulması planlanan Boğaziçi Üniversitesi Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi’nin tamamlayıcısı ve hızlandırıcısı olarak kurgulandı.”

“BRÜKSEL’DE TEMSİL EDİLEN TEK ÜNİVERSİTEYİZ”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, bu projelerin hayata geçmesinde AB tarafından sağlanan desteğin önemine de vurgu yaptı. Brüksel’deki Avrupa Birliği kurumları nezdinde temsil edilen Türkiye’den tek yükseköğretim kurumunun Boğaziçi Üniversitesi olduğu bilgisini paylaşan Rektör Prof. Dr. İnci, “Avrupa Birliği’nin bilimsel ve teknolojik temelini güçlendirmek ve rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla oluşturduğu teşvik mekanizmalarını yakından takip etmek ve bilimsel diyaloğu ve iş birliklerini artırmak amacıyla Brüksel’deki Avrupa Birliği kurumları nezdinde temsil edilen tek üniversite Boğaziçi Üniversitesi. Bununla birlikte Türkiye’nin ilk inovasyon diplomasisi birimini de açarak bu alanda faaliyet yürüten, üniversitelerin Avrupa Birliği daimi temsilcilerini bir araya getiren UniLion’da yer alan tek Türk üniversitesiyiz. Bu adımlar sayesinde üniversitemiz Türkiye’nin inovasyon ekosisteminin Brüksel’deki ‘de facto’ temsilcisi rolünü üstleniyor. Bu çalışmalarını daha da ileriye götürmeye kararlı üniversitemizin Boğaziçi LifeSci öncülüğünde başlayan yapay zekadan sürdürülebilir finansa kadar uzayan, kapsayıcı bir Avrupa Birliği stratejisinin yanında, buna destek veren Teknoloji Transfer Ofisimiz bünyesinde kurulmuş bir ekibi de bulunuyor” diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komisyoneri Iliana Ivanova da bu yıl Avrupa Birliği Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) tarafından verilen "Avrupa Kadın Yenilikçiler Ödülü"ne layık görülen Prof. Dr. Rana Sanyal’ı tebrik etti. 

Boğaziçi LifeSci’nin Türkiye ve AB’nin ortak bir başarısı olduğu ifade eden Ivanova, AB’nin yeni ufuk programlarıyla sağlık alanında öne çıkan projeleri desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.