Türkiye'nin bilişimsel MR görüntüleme yetkinliğini geliştirmeyi hedefleyen proje Boğaziçi’nde başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Öztürk Işık ve ekibi, Avrupa Birliği (AB) destekli Twinning Projesi ile Türkiye'nin bilişimsel MR görüntüleme yetkinliğini artırmayı hedefliyor.
Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Öztürk Işık ve ekibi, Avrupa Komisyonu’nun Horizon Europe Programı kapsamında desteklenen rekabetçi Twinning Projesi’nden kabul almayı başardı. Haziranda başlayacak ve üç yıl sürecek proje kapsamında öğrenciler için eğitimler düzenlenmesinin yanı sıra, multipl skleroz (MS) hastalığının teşhisine katkı sağlamak için bilişimsel manyetik rezonans (MR) görüntüleme teknikleri geliştirilmesi ve bu konuda Türkiye’deki bilgi birikimine katkı sunulması planlanıyor.

Medya ve İletişim Koordinatörlüğü’nün sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Esin Öztürk Işık kapsamlı projeyi şöyle anlatıyor:

“TOPLUMDAKİ BİLGİNİN ARTIRILMASINI AMAÇLIYORUZ"

Öğrencilerimize yaz okulları ve kış çalıştaylarıyla bilişimsel MR görüntüleme alanında eğitim verirken, öğrenimlerinin bir kısmını kısa dönem değişim programı kapsamında yurtdışında yapmalarını planlıyoruz. Bu kapsamda kariyerine yeni başlayan araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerimizin University Medical Center Amsterdam ve Fraunhofer MEVIS, Bremen'de kısa süreli eğitim alması mümkün hale gelecek. Ayrıca MS hastalarına yönelik çeşitli bilgilendirme faaliyetlerimiz de olacak. Oldukça yaygın olan MS hastalığında MR görüntülenmesi konusunda toplumdaki bilginin artırılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda genel kitlenin de anlayabileceği makaleler hazırlayacağız. 

“MS’TE KULLANILAN MR TEKNİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Proje kapsamında bir araştırma projesi de yürüteceğiz. MS’de aktif olan plakların daha erken dönemde teşhisinde ‘kan-beyin bariyeri arteryal fırıl etiketleme’ dediğimiz yeni bir MR görüntüleme tekniği kullanacağız. Bu MR görüntüleme tekniği hastalığın teşhisinde tespit edilen kan beyin bariyerindeki bozulmaları erken dönemde işaretleyebiliyor. Ekibimiz MS hastalarında bu tekniği geliştirmek için araştırma çalışması yapacak. Projede Acıbadem Üniversitesi Altunizade Hastanesi Radyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Alp Dinçer ve Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilaver Kaya ile birlikte çalışacağız.

“REKABETÇİ PROGRAMDAN DESTEK ALDIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ”

Horizon Europe kapsamında Twinning çağrısına Eylül 2023’te başvurduk. İlk aşamada çağrıya başvuran 848 projeden 74’ü desteklendi. Kabul oranlarına bakınca hayli rekabetçi olduğu görülen bu programa seçildiğimiz için mutluyuz. Biz de bu heyecanla proje ekibimizi oluşturuyoruz. İki doktora öğrencimiz araştırma projesinde görev alacak. Bunun dışında da 10 ila 20 öğrencimiz de düzenleyeceğimiz yaz okullarına ve kış çalıştaylarına katılacak. Projenin hazırlanma ve yürütülme aşamasında Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nden Dr. Volkan Özgüz ve Öznur Kaptan’a destekleri için teşekkür ediyoruz.