Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Üniversitemizde kurulacak yeni teknoparkların heyecanını duyuyorum”

Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen 17’nci Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın yayımladığı kararla müjdesini verdiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Teknopark hayata geçiyor, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ın, Kuzey Kampüs’te çok daha büyük bir alanda faaliyet gösterecek olmasının da heyecanını duyuyorum. Teknokentlerimizin üniversitemizin akademik birikimiyle sanayimizi buluşturma misyonuna büyük katkı sağlayacağına inanıyorum ”dedi.
Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) Olağan Genel Kurulu 15 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te yer alan Albert Long Hall Binası’nda düzenlendi. Kurula Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır da katıldı. Bakan Kacır, Boğaziçi Üniversitesi’nin geleceğin Türkiyesi’ni inşa eden lokomotif kurumlardan biri olacağını vurgularken, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de son iki yılda üniversitede gerçekleşen akademik, sosyal ve altyapı atılımını özetleyen bir sunum yaptı.

“TEKNOPARKLARIMIZ TEKNOLOJİ VE İNOVASYON EKOSİSTEMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2008 yılı mezunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, üniversite bünyesinde kurulan teknoloji geliştirme bölgelerinde inşa edilecek teknoparka yönelik büyük bir heyecan duyduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Boğaziçi Üniversitemizin hâlihazırda ikisi aktif, üç teknoparkı bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ta 42 firma, Dudullu OSB’de yer alan üniversitemizin bir diğer teknoparkı olan BÜDOTEK Teknopark’ta da 90 firma araştırma-geliştirme ve inovasyon çalışmalarına devam ediyor. Bu firmalar bünyesinde bugüne dek 717 Ar-Ge projesi tamamlanırken, 215 Ar-Ge projesi devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın yayımladığı kararla müjdesini verdiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Teknopark hayata geçiyor, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ın Kuzey Kampüs’te çok daha büyük bir alanda faaliyet gösterecek olmasının da heyecanını duyuyorum. Teknokentlerimizin, üniversitemizin akademik birikimiyle sanayimizi buluşturma misyonuna büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

“BOĞAZİÇİ’NİN HER DAİM YANINDAYIM”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin her daim yanında olduğunu da belirten Bakan Kacır, “Tarihi kimliği ve eşsiz kampüsü elbette Boğaziçi Üniversitesi’ne değer katan unsurlar ama Boğaziçi Üniversitesi’ni bizler için kıymetli kılan esasen öğrencilerimiz ve bilim insanlarımızdır. Döktükleri akıl teri ile alın teriyle elde ettikleri başarının ardından Anadolu’nun dört bir yanından buraya adım atan, kurdukları hayallerin izinden gitmek adına merak ve heyecanla Boğaziçi’nin kapısında giren öğrencilerimiz. Nitelikli araştırmalarıyla bilme değer katan ve öğrencilere rehberlik eden bilim insanlarımız. Türkiye’nin pırıl pırıl gençlerinin, parlak zihinlerinin aklına, fikrine, heyecanına, umuduna ihtiyaç var. Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak, Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı kılacak işler, gençlerimiz ve bilim insanlarımızın elinde yükselecek. O vakit her türlü huzursuzluğu geride bırakıp, sadece bilime ve eğitime odaklanmalıyız. İnanıyorum ki Boğaziçi’nde öğrencilerimiz ve bilim insanlarımızın çok büyük kısmının beklentisi de budur. Bu süreçte Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak Boğaziçi’nin her daim yanında olacağımı bilmenizi isterim. Bizim Boğaziçi için hedeflerimiz belli. Türkiye’de alanında en nitelikli ulusal araştırma altyapılarını Boğaziçi Üniversitesi’ne kazandırmak ve Boğaziçi’ni küresel yarışta üst sıralara yükseltmek. Teknoloji girişim bölgelerinin gelişimiyle bilim ve teknoloji tabanlı girişimcilikte Boğaziçi’ni daha da güçlendirmek. Araştırmacılarımızın bilimsel çalışmalarına en güçlü katkıyı vermek. Lider araştırmacıların Boğaziçi’ne kazandırılmasını sağlamak. Öğrencilerimizin lisans döneminden itibaren proje araştırmalarını desteklemek, en nitelikli eğitim ve araştırma imkânlarına erişimlerini sağlamak Boğaziçi’ne sahip çıktığını iddia eden herkesin ortak hedefleridir” diye konuştu.

“GELECEĞİN TÜRKİYESİ’Nİ İNŞA EDERKEN LOKOMOTİF KURUMLARIMIZDAN BİRİ OLACAK”

Bakan Kacır konuşmasında ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nin bir bilim üssü olarak geleceğin Türkiyesi'ni inşa eden lokomotif kurumlardan biri olacağının da altını çizdi. Yenilikçi disiplinler arası çalışmaların devam ettiğini ve bu kapsamda kurulan yeni enstitü ve araştırma merkezlerinin yapacağı katkılara inancının tam olduğunu söyleyen Bakan Kacır sözlerini şöyle sürdürdü:

“160 yılı geride bırakan Boğaziçi Üniversitemiz akademik camiada öncü rolünü sürdürüyor. Mezunu olmaktan gurur duyduğum üniversitemiz geçmişin birikimiyle geleceğin Türkiyesi’ne ışık tutmaya devam ediyor. İnanıyorum ki ülkemizin lider eğitim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin vizyonuna öncülük edecek. Boğaziçi Üniversitesi’nde etkisi ve kalitesi yüksek bir araştırma altyapısı için gerekli gayreti sürdürmeye bakanlık olarak hazırız. Bir bilim üssü olarak Boğaziçi Üniversitesi 160 yıllık bilgi, birikim ve teknolojisiyle geleceğin Türkiyesi’ni inşa ederken lokomotif kurumlarımızdan biri olacak. Üniversitemiz özellikle yenilikçi teknolojilerde disiplinler arası çalışmalar yürütürken, bu alanda ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalışmaları da takdirle karşılıyoruz. Bu doğrultuda rektör hocamızın bahsettiği gibi veri bilimi ve yapay zekâ alanının üniversitemizde kurulan yeni bir enstitü ile desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Üniversitemiz bünyesinde yer alan Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi ile Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de ülkemizden nitelikli bilimsel araştırmalar ve yeni nesil teknolojik girişimlerin çıkmasına katkı sunacağına inancımız tam. Diğer yandan üniversitemiz araştırmacı kimliğinin yanı sıra tam bir girişimci fabrikası. Boğaziçi Üniversitesi’nin ülkemizin start-up ekosistemine yoğun bir katkısı var. Milyar dolar değere ulaşarak ‘unicorn’, bizim deyimimizle ‘Turkcorn’ olmuş tüm teknoloji girişimlerinin önemli bir kısmında Boğaziçililerin, Boğaziçi mezunlarının imzası var. “

“ÜNİVERSİTEMİZİ AKADEMİK BİR MÜKEMMELİYET MERKEZİ OLARAK GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de göreve geldiği 15 Temmuz 2021’den beri hayata geçen projeleri özetleyen bir sunum yaptı. Anadolu Hisarı Kampüsü, Hukuk Fakültesi, Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü, Teknoparklar, yeni yurtlar ve gelişen akademik-idari kadrolar hakkında veri paylaşan Rektör Prof. Dr. İnci şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi’ni, 160’ncı yılında tarihinden ve geleneklerinden aldığı güçle, ama yeniliğe ve değişime kendini açık tutarak, evrensel bilgiyle milli değerlerimizin buluştuğu, ülkemizin en parlak zihinlerinin buluştuğu akademik bir mükemmeliyet merkezi olarak geliştirmeye devam edeceğiz. 2021’de Cumhurbaşkanımızın destekleri sayesinde üniversitemiz 40 yıl sonra yeni bir kampüs kazandı. Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Hisarı Kampüsümüz ile birlikte adına yakışır şekilde Boğaz’ın iki yakasını bir araya getiren bir üniversite haline geldi. Böylece daha önce Kilyos Sarıtepe Kampüsümüzde bulunan Hazırlık Okulumuzu Anadolu Hisarı Kampüsümüze taşıyarak, öğrencilerimize hem ana kampüslerimize rahatça ulaşabilme hem de şehir hayatından kopmadan eğitim alabilme imkânı sağladık. Göreve başladığımız dönemin bir diğer önemli gelişmesi hiç şüphesiz Hukuk Fakültemizin kurulmuş olmasıdır. Geçtiğimiz 2 yılda büyük gayret göstererek Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin yapılanmasını gerçekleştirdik. Oxford, LSE, King's College, Queen Mary, Manchester, Glasgow, Köln, Sorbonne gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden doktora derecesine sahip öğretim üyelerinden oluşan güçlü bir akademik kadro oluşturduk. Hukuk Fakültesi kurulan tek akademik birimimiz değil. Aynı zamanda veri bilimleri ve yapay zekâ alanında araştırmalara merkezlik edecek ve insan kaynağı yaratacak bir enstitü de kurduk. Bu yıl ilk yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kabul eden enstitümüz 40 öğrenci ile eğitime başladı. Bununla birlikte Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzu kuruluşundan 27 yıl sonra fakülte yapılanmasına kavuşturduk.”

“GENÇLERİN YANI SIRA TECRÜBELİ BİLİM İNSANLARINI DA KADROMUZA KATTIK”

Akademik gelişimin yeni kurulan akademik birimlerden ibaret olmadığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. İnci, bütün akademik birimlerde nitelikli akademisyen sayısının artmaya devam ettiğini de belirtti:

“Bu bağlamda son iki yılda dünyanın önde gelen üniversitelerinden doktora derecesine sahip 80’den fazla yeni akademisyeni üniversitemize kazandırdık. Genç ve yeni mezun akademisyenlerin yanı sıra alanında öne çıkmış bazı tecrübeli akademisyenler de kadromuza katıldı. Bu anlamda başarılı araştırmacıların yurtdışından ülkemize dönmesine de önemli bir katkı yaptığımıza inanıyoruz. Bu süreçte üniversitemizin senatosu, akademik atama kriterlerimizi de yükselterek, nitelikli yayın ve araştırma konusunda kararlılığımızı somutlaştırdı. Akademik kadromuzu alanında öncü araştırmacılarla genişletmeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Ayrıca üniversitemizin idari kadrosunu da geçtiğimiz iki yıl içerisinde yüzde 30 oranında genişlettiğimizi belirtmek isterim. Öğrencilerimize ve akademik birimlerimize daha iyi hizmet verebilmek için bütün idari birimlerimizde personel sayımızı artırdık.”

“ÜNİVERSİTEMİZİN AR-GE EKOSİSTEMİNİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ENDÜSTRİLER İLE BAĞINI GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Rektör Prof. Dr. İnci, Cumhurbaşkanı Kararları ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüs’te kurulacak yeni teknopark ile Kuzey Kampüs’teki Teknopark’ın genişleyeceği bilgisini de paylaştı:

“Üniversitemizin inşallah önümüzdeki dönemdeki bir diğer önemli atılımı akademi-sanayi etkileşimini artırmak olacak. Bu amaçla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile iki yeni teknoparkı Boğaziçi Üniversitesi’ne kazandırıyoruz. Kandilli Kampüsümüzde kurulacak olan yeni teknokentimiz yaklaşık 70 bin metrekare kapalı alana sahip olacak ve sağlık, ilaç, biyomedikal, kimya, genetik gibi alanlarda faaliyet gösteren üst düzey Ar-Ge firmalarına ev sahipliği yapacak. Kuzey Kampüsümüzde daha önce 1000 metrekare kapalı alana sahip olan teknokentimizin kapalı alanı ise 22 bin metreyekareye çıkacak. Bu teknokentimizde bilişim, yazılım, iletişim teknolojileri, oyun sektörü, mikroelektronik gibi alanlarda çalışma yapan Ar-Ge firmaları yer alacak. Yeni teknokent alanlarımızla üniversitemizin Ar-Ge ekosistemini ve yüksek teknolojili endüstriler ile bağını güçlendireceğiz. Akademisyenlerimize uygulama ve endüstriyle temas imkanı sağlayan teknokentler, öğrencilerimiz için de iş imkanı ve start-up fikirlerini gerçekleştirebilecekleri bir atmosfer anlamına gelecek.”

“YURT ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”

Rektör Prof. Dr. İnci, üniversitede barınma altyapısının da geliştirilmesine yönelik yeni inşa ile geliştirme projelerinin da hız kesmeden devam ettiğini sözlerine ekledi. Depreme dayanaklı ve daha konforlu yurtların yakın zamanda kullanıma açılacağını ifade ederek, “Yine bir diğer önemli atılımımız da üniversitemizin öğrenci barınma altyapısı konusunda yaşanıyor. Mevcut yurtlarımızı yenilirken yeni yurtlar inşa ediyoruz. Üniversitemizin uzun yıllardır kullanılan bazı deprem-riskli yurt binalarında bu sene güçlendirme çalışmalarını başlattık. Bu binalarımız gelecek sene deprem riski taşımadan öğrencilerimize hizmet verecek. Eski yurtlarımızın tadilatı devam ederken, Anadolu Hisarı Kampüsümüzde yer alan ve daha önce KYK tarafından kullanılan 480 yatak kapasiteli yurdu da Gençlik ve Spor Bakanlığımızın onayıyla devraldık ve öğrencilerimizin hizmetine sunuyoruz. Yanı sıra, Kuzey Kampüsümüzde geçen sene inşaatına başlanan 700’ün üstünde yatak kapasitesine sahip yurdumuzun, Eylül 2024’te öğrencilerimizin kullanımına hazır olmasını hedefliyoruz. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) tarafından Kuzey Kampüsümüzün yakınında iki yurdun inşaat çalışmaları başlatıldı. Vakfımıza destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 2013 yılı mezunu ve Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) Yönetim Kurulu Başkanı Fehim Paluluoğlu da dernek olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne hizmetlerinin büyüyerek devam edeceğini belirtti. Bu yıl 20’nci senesini kutlayan derneğin başta Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye ile dünyaya katkılarının artması için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.