Boğaziçi Üniversitesi TEKNOFEST İzmir’de

27 Eylül-1 Ekim arasında İzmir’de düzenlenen Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST) Boğaziçi Üniversitesi, yaşam bilimleri alanındaki bilimsel araştırma projeleri, moleküler biyoloji ve genetik alanında deneyleri ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE) deprem çalışmalarıyla yer alıyor.

İlki 2018’de gerçekleşen ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST’in ilk gününden bu yana paydaşı olan Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Çiğli Havalimanı’nda yapılan etkinlikte katılımcıları standında ağırlıyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile birlikte uzman ve bilim insanları çeşitli alanlarda gerçekleşen deneylerle her yaştan katılımcıyla bir araya gelerek sorularını yanıtlıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi’nin TEKNOFEST İzmir’de sunacağı proje ve deneylerse şöyle:

Yaşamın anahtarı DNA

Boğaziçi Üniversitesi standında yer alan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü laboratuvar alanında, çilek hücrelerinin DNA’sını ayırma, Benedict ayıracı kullanarak ve renk değişimini gözlemleyerek balda çeşitli şekerlerin varlığını test etme ve farklı doku hücrelerini mikroskopta inceleme fırsatı sunuluyor. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü laboratuvarında katılımcılar interaktif olarak deney çalışmalarına katılacak ve DNA izolasyonu yapabilecek.

Güncel yaşam bilimleri teknolojileri

Boğaziçi Üniversitesi’nde birbirinden farklı bölüm ve programların çatısı altında yürütülen ve 13 yıldır da Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi çerçevesinde 50’den fazla akademisyenin sürdürdüğü araştırma ve laboratuvar imkanlarının bir bölümü TEKNOFEST İzmir’de Boğaziçi Üniversitesi stantında sergileniyor.

Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 5 temiz odada test edilerek üretilen ürünlerin tanıtıldığı festivalde, ulusal ve uluslararası sertifikalarla standartları belirlenen temiz odaların işlevleri paylaşılacak. Temiz odalarda, sağlık alanında artan oranda kullanılan insan vücuduna giren veya yerleştirilen mikro sistem bazlı tıbbi cihazların, klinik kalitede prototiplerin üretilmesi konusunda çalışmaları hayata geçiyor.

Boğaziçi Üniversitesi standında damar içinde kullanılan akıllı metaller, kateterler, örgü stentler, lazer kesim ile yapılan stentler, mikroelektro-mekanik sistemler gibi burada çalışılan ürünleri incelemek ve bilgi almak mümkün.

Deprem ve afete hazırlıkla ilgili uzmanlarla buluşma fırsatı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), TEKNOFEST İzmir’de günümüzün önemli konularından biri olan depremle ilgili çalışmalarıyla yer alıyor.

Enstitü bünyesinde faaliyetlerini yürüten Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) ziyaretçilere gerçek zamanlı deprem izleme faaliyetlerini gösterirken, Türkiye'nin depremselliğiyle ilgili bilgi de veriyor.