Kayseri’de Boğaziçi’nden “Açık Ders”: İklim Değişimi ve Krizi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Kayseri Melikgazi Belediyesi iş birliğinde düzenlediği “Açık Ders”lerin üçüncü konuğu oldu.
Melikgazi Belediyesi

Tekfen’in desteğiyle yapılan "İklim Değişimi ve Krizi" konulu açık derse çok sayıda dinleyici katılarak sunum sonrası sorularına yanıt aldı.

“DÜNYAYI KIZDIRIYORUZ”

Adil Tek, 100 yılı aşkındır rasathanenin meteorolojik ölçümlerinin kesintisiz devam ettiğini söyledi. Son yıllarda dünyanın bekleyen en önemli sorunlardan birinin küresel ısınma olduğunu aktaran Tek şöyle konuştu:

"Biz dünyayı kızdırıyoruz, aslında dünya gülen bir dünya. Kızan dünyadan kastımız sıcaklıkların artması. Sıcaklıkların artmasını önlemeliyiz. Eğer bunu başaramazsak, buharlaşma hızlanacak, yağışların karakteri değişecek, buzullar eriyecek ve deniz seviyesi yükselecek. Bununla birlikte kıyılarda ekilebilir alanlar sular altında kalacak. Sonra da gıda ve temiz suya erişme ile sağlık sorunları baş gösterecek. Bugün amacımız da bu temel bilgiyi topluma aktarmak ve kişisel olarak küresel ısınmayı önlemek için neler yapılabileceğini anlatmak.”

Tek, insanın refah seviyesini artırması için enerjiye ihtiyacı olduğunu dile getirerek, insanoğlunun da bu enerjiyi daha çok fosil yakıtlardan elde ettiğini ifade etti. Fosil yakıtların da dünyayı ısıttığının altını çizen Tek, "Önümüzdeki yüzyıllar boyunca bu problem artarak devam edecek. Bunu önlemek için dünyadaki tüm devletlerin bir konsensüs oluşturması lazım. Fosil yakıtlardan gelen sera gazlarına nasıl müdahale edileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Sera gazları sıcaklığı artırıyor. Bu artış karada, denizde ve buzulda olumsuz etkiler meydana getiriyor. Bu nedenle ortak akılla sorunun çözülmesi şart” ifadelerini kullandı.