Libyalı akademisyenlerden Akdeniz'de yeni iş birlikleri kapsamında Boğaziçi'ne ziyaret

Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında Libya’daki yükseköğretim kurumlarının araştırma odaklı altyapıya kavuşması için Boğaziçi Üniversitesi öncülüğünde yürütülen proje kapsamında Libyalı akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’nde ağırlanıyor. Proje kapsamında Akdeniz’deki yükseköğretim kurumlarının araştırma kapasitelerinin yeni iş birlikleriyle daha da geliştirilmesi hedefleniyor.
Serkan Karakoyun

Avrupa Birliği (AB) çatısı altında Akdeniz Üniversiteler Birliği (UNIMED) tarafından Libya’daki yükseköğretim kurumlarının araştırma odaklı bir yapıya kavuşturulmasını hedefleyen IBTIKAR projesi kapsamında, Libya’nın 11 üniversitesinden çeşitli alanlardan 43 akademisyen 15-19 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde birçok araştırma merkezi, laboratuvar ile enstitüdeki çalışmaları yakından görecek.

IBTIKAR için Avrupa Komisyonu Erasmus+ projeleri kapsamında “Yükseköğretimde Uluslararası Kapasite İnşası” başlığı altında yaklaşık 1 milyon Euro bütçe ayrılırken, ‘’Avrupa’dan Libya’ya Eğitim Desteği’’ başlıklı iş paketinin lider yürütücüsü olan Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitimler de verilecek.

“DETAYLI BİR PROGRAM TASARLADIK”

Projenin 15 Mayıs’ta yapılan açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Atay Gök, IBTIKAR kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde detaylı tanıtım ile ziyaret programının tasarladığını söyledi:

“Bir parçası olduğumuz bu proje kapsamında Libya’nın çeşitli üniversitelerinden gelen akademisyenlere en iyi şekilde üniversitemizde ağırlayacağız. Bizim Kimya Bölümü’ndeki laboratuvarımızla birlikte Kuzey, Güney, Kilyos ile Kandilli kampüslerimizde öne çıkan araştırma merkezleri ile enstitülerimizi tanıtacağız. Tüm bu deneyimlerin ardından projenin değerlendirme toplantısı 17 Mayıs’ta kamuya açık olarak gerçekleşecek. Program sayesinde Akdeniz’deki yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliğini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.” 

Program kapsamında Tripoli Üniversitesi, Bingazi Üniversitesi, Misurata Üniversitesi, Sebha Üniversitesi, Sirte Üniversitesi, Zawia Üniversitesi, El Mergib Üniversitesi, Alasmarya İslam Üniversitesi, Bani Waleed Üniversitesi, Ajdabiya Üniversitesi ile Libya Uluslararası Tıp Üniversitesi yer alıyor.