Türkiye ve Japonya’dan deprem bilimciler Boğaziçi’nde bir araya geldi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ile Japonya’nın deprem araştırmaları arasında önde gelen yükseköğretim kurumlarından uzmanlar "TÜBİTAK&JST J-Rapid Kandilli Çalıştayı"nda bir araya geldi. Kahramanmaraş depremlerinden ardından Türkiye ve Japonya ortaklığında geçen 9 ayda gerçekleşen çalışmaların ele alındığı çalıştayda elde edilen bulgular 10-11 Haziran’da tartışıldı.
Osman Yalçın

Türkiye ve Japonya’dan deprem araştırmaları konusunda çalışan bilim insanları Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ev sahipliğinde buluştu. "TÜBİTAK &JST J-Rapid Kandilli Çalıştayı"nda Kahramanmaraş depremlerinin sismolojik deprem mühendisliği, hasar analizleri ve hasar mekanizmaları ile iyileştirme çalışmaları derinlemesine tartışıldı. 

Toplantıya Boğaziçi Üniversitesi KRDAE, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK gibi kurumlar ile Japonya’dan Tokyo Teknoloji Enstitüsü, Tokyo Üniversitesi, Tohoku Üniversitesi ve Hiroshima Üniversitesi gibi yükseköğretim kurumlarından bilim insanları katıldı.

“JAPONYA İLE DEPREM ARAŞTIRMALARI İÇİN KURULAN İŞ BİRLİKLERİNİ ÖNEMSİYORUM”

Çalıştayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Türkiye ile Japonya arasında deprem araştırmaları konusunda iş birliğinin 1970’lere dayandığını ve ortak birçok araştırma projesinin hayata geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Özel Türkiye'den birçok bilim insanın Japonya’da eğitim aldığını belirterek KRDAE'nin yerbilimleri alanında önde gelen bilim insanları yetiştirdiği ifade etti:

“Japonya ve Türkiye araştırmaları arasında yer bilimleri iş birliğinin çok eski bir tarihi var. Deprem araştırmaları konusunda ortak çalışmalar 1970'lere dayanıyor. Japon ve Türk yer bilimcileriyle 50 yıllık iş birliğini kutluyoruz. Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde hayata geçen bu çalıştay çok anlamlı. 35 yıl önce İznik fayında birlikte araştırma yaptığımız Japonya’dan bilim insanlarının da aramızda olması bizleri ayrıca mutlu ediyor. Geride bıraktığımız 50 yıl boyunca Japonya’ya ve bu ülkedeki yükseköğretim kurumları ile araştırma merkezlerinin Türkiye’ye verdiği tüm destek ve iş birliği için çok teşekkür ediyorum. Ben de Japonya’da eğitim almış biri olarak Japonya’daki yükseköğretim kurum ile araştırma merkezleri arasında kurulan ve kurulacak iş birliklerini çok önemsiyorum. Bu iş birliğiyle ortaya konan araştırmalarla elde edilen bulgular Türkiye’de depremleri daha iyi anlamımızda bizlere destek oluyor. Henüz araştırmaları tamamlanmamış Kahramanmaraş depremleri ile Marmara’da beklediğimiz deprem dolayısıyla da her zamankinden daha çok birlikte çalışmaya ihtiyacımız var.”

Etkinliğin açılışında konuşan Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Yoshimori Honkura da Türkiye’de başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere TÜBİTAK gibi birçok kurumla deprem araştırmaları konusunda iş birliğinin geçmişte olduğu gibi Kahramanmaraş depremlerinden sonra da devam ettiğini ifade etti. KRDAE ile Tokyo Teknoloji Enstitüsü arasında Prof. Ahmet Mete Işıkara önderliğinde 1985-1990 yılları arasında yapılan ortak bilimsel çalışmalarla ilgili de katılımcıları bilgilendirdi.

Çalıştay kapsamında katılımcılar KRDAE Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, Astronomi Laboratuvarı, Afet Hazırlık Eğitim Laboratuvarı, Bilim Tarihi Koleksiyonu ve Sarsma Masası Laboratuvarı'nı ziyaret etti.