2021 Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu'nda Boğaziçi Üniversitesi ilk sırada

2021 Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu'nda yatırım alan girişimler, sektör, şehir, yatırım aşaması, kitlesel fonlama, yatırımcı, kurucu ortak, müşteri odağı, kuruluş tarihi, ürün tipi ve gelir modeli gibi bilgilerine göre değerlendirildi. Yılın en aktif yatırımcılarının ve üniversitelerinin de incelendiği raporda, en fazla kurucu ortak çıkaran üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi birinci sıraya yerleşti.

Dijital platform StartupCentrum tarafından hazırlanan 2021 Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’na göre, 2021’de 323 girişimin aldığı toplam yatırım miktarı 1,5 milyar dolara ulaşırken, toplam yatırımcı sayısı da 964 oldu.

Startup kurucu ortakların lisans mezunu oldukları okullar ve fakülteler incelendiğinde, girişimcilerin yüzde 89,6’sının Türkiye’deki üniversitelerden mezun olduğu ya da eğitimlerini sürdürdüğü görüldü. Türkiye’deki üniversiteler vakıf ve devlet olarak ayrıldığında ise kurucu ortakların yüzde 73,4’ünün devlet, yüzde 26,6’sının ise vakıf üniversitelerinden mezun olduğu veya hali hazırda okuduğu tespit edildi. Türkiye'de en fazla kurucu ortak çıkaran yükseköğretim kurumu ise Boğaziçi Üniversitesi oldu.

StartupCentrum nedir?

StartupCentrum, girişimleri, yatırımcıları, kuluçka merkezlerini ve girişimcilik ekosistemiyle ilgili yetenekleri bir araya getiren dijital platformdur. Hali hazırda 1500’den fazla startup’a ve 150’den fazla yatırımcıya ev sahipliği yapan platform, her yıl startuplar, yatırımlar, teknoloji ve startup ekosistemi alanlarında araştırmalar yaparak farklı sektörler için raporlar yayımlıyor.