Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği onuruna Japonya’da kutlama

Boğaziçi Üniversitesi -Shizuoka Üniversitesi arasında Kasım 2006’da başlayan değişim programı 10. yılına girdi. Japonya’nın önde gelen üniversiteleri ile köklü ilişkileri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin dokuz farklı üniversite ile yürütmekte olduğu öğrenci değişim programı bulunuyor. Değişim programları kapsamında bugüne dek Boğaziçi Üniversitesi’nden 138 öğrenci Japonya’ya giderek eğitimlerini bu ülkede sürdürdü. Boğaziçi Üniversitesi ise program kapsamında Japonya’dan toplam 122 öğrenciyi ağırladı.

Mehmed Özkan ve Hiroshi Kito (Shizuoka Üniversitesi)

Boğaziçi Üniversitesi -Shizuoka Üniversitesi arasındaki akademik işbirliği kapsamında yürütülen değişim programı anlaşmasının 10. yılı onuruna Japonya’da özel bir etkinlik düzenlendi.

20 Ocak 2017 tarihinde Shizuoka Üniversitesi’nin davetiyle gerçekleştirilen etkinliğe Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Rektör Danışmanı ve Akademik İşler Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç, Tarih Bölümü Emeritus öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Esenbel ve Rektör Danışmanı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gün Kut katıldı.

İki üniversitenin Kasım 2006’da başlayan akademik işbirliğinin kutlandığı buluşmada Prof. Esenbel ve Prof. Kut’un katılımlarıyla küreselleşme, Japonya-Türkiye ilişkileri ve Ortadoğu’daki güncel gelişmeleri konu alan özel bir ders yapıldı.  

Shizuoka Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin ilgiyle izlediği derste Prof. Dr. Esenbel, ‘’Modern Universalism or New Traditionalism: Japanese-Turkish Relations from a Global Historical Perspective’’ başlıklı bir konuşma sunarken Prof. Gün Kut ise ‘’What is Wrong with the Middle East? Turkey’s Trial by Uncertainty’’ konulu konuşmasında Ortadoğu’daki gelişmeleri ele alarak bu gelişmelerin Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Japonya’daki dokuz üniversite ile öğrenci değişim programı sürdürüyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin Japonya’da, aralarında Shimonoseki Üniversitesi, Keio Üniversitesi, Tokyo Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü, Waseda Üniversitesi, Kansai Gaidai Üniversitesi, Tsukuba Üniversitesi, Shizuoka Üniversitesi, Osaka Üniversitesi ve Dokkyo Üniversitesi olmak üzere toplam dokuz üniversite ile öğrenci değişimi programları bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından ilk defa 1988’de seçmeli ders olarak açılan Japonca dil programı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri iki yıl boyunca Japonca öğreniyor ve ardından eğitimlerini bir yıl boyunca Japonya’da sürdürebiliyorlar. Bu kapsamda bugüne dek Boğaziçi Üniversitesi’nden 138 öğrenci Japonya’ya gitti. Değişim programı kapsamında 122 öğrenci ise Japonya’dan Boğaziçi Üniversitesi’ne geldi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Mariko Erdoğan’ın kurucusu olduğu Japonca dil programının yürütücüleri arasında Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, Yuiko Goya ve Yasutoshi Arai de yer alıyor. Japonca dil programına sadece Tarih Bölümü öğrencileri değil, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Matematik, Fizik, İngilizce Öğretmenliği, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Turizm başta olmak üzere farklı disiplinlerden öğrenciler de yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca Azerbaycan, Kırgızistan gibi komşu ülkelerden öğrencilerin de bu programa ilgi gösterdikleri gözleniyor.

Önde gelen Japon şirketlerinde kariyer imkânı

Öte yandan Japonca dil programı 2010 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nin Çeviri Bilimleri Bölümü’nün akademik programında zorunlu seçmeli dersler arasında da yer alıyor. Öğrencilerin her yıl daha fazla ilgi gösterdiği program kapsamında Türkçe, İngilizce ve Japonca dillerinde yetkin çevirmenler yetiştirmek hedefleniyor. Ayrıca, değişim programı sayesinde Japonya’da eğitim alma imkânına kavuşan 27 Boğaziçi Üniversitesi mezunu bugün Türkiye’de faaliyet gösteren önde gelen Japon şirketleri ve kuruluşlarında kariyerlerine devam ediyor.


Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

 

 

 

  • Mehmed Özkan ve Hiroshi Kito (Shizuoka Üniversitesi)