Boğaziçi Üniversitesi ile Pekin Üniversitesi arasında akademik iş birliği protokolü

Boğaziçi Üniversitesi ile dünyanın lider yükseköğretim kurumları arasında yer alan Pekin Üniversitesi arasında akademik değişim programı için protokol imzalandı. Buna göre iki üniversite öğrenci ve akademisyen değişim programları ile akademik iş birliğini teşvik edecek.
Osman Yalçın

Son dönemde Asya açılımı başlatan Boğaziçi Üniversitesi ile Times Higher Education’ın hazırladığı (THE) Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2024’te 14’üncü sırada yer alan Pekin Üniversitesi arasında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile Pekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gong Qwihuang katılımıyla akademik değişim ve iş birliği protokolü imzalandı. 

Protokole göre her iki kurum da karşılıklı saygı, iş birliği ve dostluk temelinde değişim programları ve iş birliği geliştirecek. Üniversiteler öğretim, gelişim ve bilimsel araştırmalarla ilgili bilgi alışverişini teşvik edecek. Anlaşma çerçevesinde üniversitelerin düzenlemelerine uygun olarak araştırma ve çalışmalar için akademisyen-öğrenci değişimi desteklenecek, bu alanlarda iş birliği ve değişimin geliştirilmesi için çaba gösterilecek.

“ASYA’YA YÖNELİK AÇILIM BAŞLATTIK”

İmza töreninde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi’nin Batı dünyasıyla olduğu kadar Doğu ile de iş birliğine önem verdiğini vurguladı. Son dönemde başta Azerbaycan olmak üzere Asya’daki lider yükseköğretim kurumlarıma yönelik yeni bir açılım başlattıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. İnci, akademik iş birliği hakkında şunları söyledi:

“Batı’daki yükseköğretim kurum ile araştırma merkezleriyle iş birliklerimiz artarak devam ederken, diğer yandan Asya’nın lider üniversitelerine yönelik son dönemde yeni bir atılım başlattık. Çin’de potansiyeli, insan kaynağı, akademik performansı ve Ar-Ge faaliyetlerinde Avrupa ve ABD’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarını geride bırakan birçok üniversite yer alıyor ve bu kurumların sayısı her geçen gün artıyor. Bu açıdan Pekin Üniversitesi ile akademik değişim ve iş birliğine odaklanan üç yıllık böyle bir protokolün imzalanmasının sadece üniversitelerimize değil, iki ülke arasındaki bilimsel alışverişe çok büyük katkılar sunacağına eminim.” 

Pekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gong Qwihuang da Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi ile imzalanan akademik iş birliği protokolünün kurumlardaki öğrenci ile bilim insanlarına sağlayacağı önemli katkılara vurgu yaptı.