Boğaziçi Üniversitesi KRDAE koordinasyonunda "Türkiye'de İlk Defa" Tsunami Farkındalık Tatbikatı düzenlendi!

5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü’nü anma ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi ve Tsunami Servis Hizmetlerinin onuncu yılını kutlama kapsamında KRDAE tarafından Türkiye’de ilk defa Büyükçekmece’de Tsunami Farkındalık Tatbikatı düzenlendi.
Osman Yalçın

 

Tsunami farkındalık, hazırlık ve risk azaltımı çalışmalarına katkı sağlaması amaçlanan tatbikat,Boğaziçi Üniversitesi KRDAE koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İstanbul İl AFAD Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından hazırlandı. İstanbul İl Afet Müdahale Planına göre tatbikata İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Büyükçekmece Kaymakamlığı ve Büyükçekmece Belediyesi tarafından da katkı sağlandı. Büyükçekmece Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen tatbikat süresi boyunca sahada AFAD, jandarma, polis, itfaiye, sağlık ekipleri ve birçok kurum da görev aldı.

M7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM SENARYOSU UYGULANDI

Tsunami’ye Hazır Kentler İstanbul Pilot Bölgesi Büyükçekmece’de gerçekleştirilen tatbikatta BÜ-KRDAE, GTÜ, ODTÜ tarafından hazırlanan, Marmara Denizi içerisinde meydana gelen M7.2 büyüklüğünde bir deprem senaryosu uygulandı. Senaryoya göre meydana gelen deprem sonrası önce dersliklerdeki öğrenciler okul bahçesine tahliye edildi. KRDAE-BDTİM tarafından, uyarı, su seviyesi gözlemleri ve tsunami tehlikesinin geçtiğini bildiren toplam yedi adet mesajın TSİ 10:07’den itibaren tatbikata kayıtlı olan alıcılara gönderilmesiyle birlikte Tsunami Ready’ Tsunamiye hazır kentler kriterlerine sahip olmak için pilot bölge olarak çalışılan Büyükçekmece’de, İBB tarafından yerleştirilmiş olan tsunami tahliye haritası ve tsunami güvenli alan tabelaları arasında öğrencilerin tahliye çalışması yapıldı.

IOC-UNESCO VE EC-JRC TEMSİLCİLERİ GÖZLEMCİ OLARAK YER ALDI

IOC-UNESCO ve EC-JRC temsilcilerinin gözlemci olarak yer aldığı tatbikatta öğrencilerle birlikte Tsunami güvenli alanda tsunami tehlikesinin geçmesi beklendi. Deprem anında ve tsunami sırasında yapılması gerekenler alanda anlatıldıktan sonra öğrencilerin okuluna güvenli bir şekilde tekrar dönmesi sağlandı. Akabinde de tatbikata katılan kurumlar ile Tatbikat Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

KRDAE ULUSAL TSUNAMİ UYARI MERKEZİ, TSUNAMİ RİSK AZALTIMI VE ERKEN UYARI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Boğaziçi Üniversitesi KRDAE ev sahipliğinde cumartesi günü gerçekleştirilen ve ulusal ve uluslararası katılımcıların sunumlarının yer aldığı KRDAE Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, Tsunami Risk Azaltımı ve Erken Uyarı Çalıştayı ile Dünya Tsunami Farkındalık Günü anma programı devam etti.

İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar AKSANYAR’ın, ulusal ve uluslararası düzeyde alanında uzman araştırmacıların ve görevlilerin katıldığı çalıştay, Rasathanenin 150. yılına özel olarak hazırlanan videonun gösterimiyle başladı. Açılış konuşmasını KRDAE Müdürü ve Jeodezi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener yaptı. Prof. Dr. Özener’in “Türkiye’de Tsunami Erken Uyarı Sisteminin Kuruluşu ve KRDAE Mirasının Zenginleştirilerek Gelecek Nesillere Aktarılması” başlıklı sunumunun ardından çalıştaya katılan araştırmacılar sırasıyla sunumlarını gerçekleştirdi.

BDTİM 10 YILDIR 7/24 OPERASYONEL ÇALIŞIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstütüsü (KRDAE) çatısı altında faaliyet gösteren Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), ilgili ulusal kurum ve kuruluşlara Deprem Bilgi Mesajı ve Tsunami Erken Uyarısı veren akreditasyon sahibi bir merkez olarak 2012 yılından beri çalışmalarını 7/24 operasyonel olarak sürdürüyor. Merkez, UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu Kuzeydoğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Uyarı ve Zararlarını Azaltma Sistemi Hükümetler Arası Eşgüdüm Grubu (ICG/NEAMTWS) çatısı altında Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak çalışıyor. Ayrıca Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’i kapsayan sorumluluk alanlarında meydana gelen tüm depremleri ve bu depremler sonucu oluşan su seviyesi değişimlerini sürekli olarak gözlemliyor.

Galeri 7 Fotoğraf