Boğaziçi Üniversitesi öne çıkan proje ve ekipleriyle TEKNOFEST’teydi

Boğaziçi Üniversitesi 21-26 Eylül’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde kurduğu stant ve Deprem Tırı ile yerini aldı. Boğaziçi’nden öne çıkan projelerin tanıtıldığı sergiye katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE) Deprem Tırı da ziyaretçilere açıldı. Boğaziçi’nin tecrübeli TEKNOFEST ekiplerinden BURST de “Robotaksi Binek Otonom Araç” yarışmasında “En Özgün Yazılım Ödülü”ne layık görüldü.  

BURST ekibi
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 2021’de Türkiye ve dünyadan yüzlerce takım eylül boyunca mücadele etti. Boğaziçi’nden toplamda dokuz takımın çeşitli yarışmalarda yer aldığı TEKNOFEST 2021’de BURST, Mavi Kırlangıç, DeepMIA ve Insight Out takımları; İnsansız Hava Aracı (İHA) Döner Kanat”, “Robotaksi Binek Otonom Araç”, “Efficiency Challenge Elektrikli Araç”, Biyoteknoloji İnovasyon”, “Ulaşımda Yapay Zekâ” ile “Sağlıkta Yapay Zekâ” yarışma kategorilerinde Boğaziçi’ni temsil etti. Final yarışmalarının ardından BURST ekibi “Robotaksi Binek Otonom Araç” yarışmasında “En Özgün Yazılım Ödülü”ne layık görüldü. 21-26 Eylül’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen festivalde, Boğaziçi Üniversitesi açtığı sergide güncel projeleri katılımcılarla paylaşırken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE) Deprem Tırı da yoğun ilgi gördü.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de sergiye gelerek projelerle ilgili öğrenci, akademisyen ve uzmanlardan bilgi aldı.

ZORLU HAVA ŞARTLARINA DAYANIKLI ÖZEL TASARIM DRONE

Boğaziçi Üniversitesi’nin sergide her yaş ve alandan katılımcının ilgisini çekmeyi başaran çalışmalardan biri TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’na dahil olan “Uçan Robotlar için Radar Destekli Veri Toplama ve Haritalama” projesi oldu. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öncü’nin liderliğinde dördü yüksek lisans öğrencisi beş kişilik ekibin çalışmalarıyla hayata geçen proje sayesinde zorlu hava şartlarına mevcutlara göre çok daha dayanıklı insansız hava aracı geliştirildi. Küçük ölçekte prototipinin alanda sergilendiği projeyi Doç. Dr. Ahmet Öncü şöyle anlattı:

“Proje için ilk önce dışarıdan bir drone alıp üzerine sensorlar koymayı planladık. Sonra araştırma ilerleyince fark ettik ki bunlar çalışmamız için yeterli olmayacak. Projeye bu nedenle bir ekleme yaparak kendi insansız hava aracımızı geliştirmek için yola çıktık. Artık projede kullandığımız her türlü yazılım ve donanım bize ait. Buna paralel bir şekilde radarlarımızı da geliştiriyoruz. Radarlarımız tamamladıktan ve termal kameralarımızı da yerleştirdikten sonra aracımız otonom vaziyette, arama-kurtarma, orman yangınları ve zirai uygulamalar gibi görevlerde yerini alabilecek. İnsansız hava aracımız 35 km/s gibi zorlu rüzgâr şartları ve hava koşullarında da problemsiz bir şekilde uçacak şekilde tasarlanıyor. Bu da onu piyasada bulabileceklerinizin çok üstünde bir seviye taşıyor. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.”

SALGIN DÖNEMİNDE GELİŞMİŞ HAVA TEMİZLEME SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

Boğaziçi Üniversitesi’nin TEKNOFEST sergisinde BÜDOTEK Teknopark girişimlerinden biri olan, Cem Şen’in geliştirdiği hava temizleme cihazının tanıtımı da yapıldı. Koronavirüs salgını döneminde kapalı ortamlardaki hava sterilizasyonunun önemini fark ettiği belirten Cem Şen, ürünleştirdikleri cihazla 75 metrekarelik bir odayı 6-9 saat içinde bakteri ve virüs gibi tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırabildiklerini şu sözlerle anlatıyor:

“Salgın döneminde havanın sterilizasyonu daha da önem kazandı. Biz de bu yaklaşımla mühendis bir arkadaşımla birlikte BÜDOTEK Teknopark bünyesinde yeni bir hava temizleme cihazı geliştirerek ürünleştirmeyi başardık. Bu sistem hızlı ve etkili bir şekilde çok az ultraviyole ışınımı yayarak çalışıyor. Patentini aldığımız sistem havayı içine alıyor, toz ve Hepa (Yüksek verimli partikül emici filtre) filtrenin ardından ultraviyole ışınlama lamba kanallarının içinden geçiriyor. Bu süreçte birçok farklı kimyasal reaksiyon meydana gelerek, zararlı mikroorganizmalar etkisiz hale getiriliyor. Ürünümüz pazarda yerini aldı. BÜDOTEK Teknopark’ın desteği ve katkıları bizim için çok önemli, bununla birlikte yeni yatırımlara açık olduğumuzu da eklemek istiyorum.”

Boğaziçi Üniversitesi’nin TEKNOFEST 2021’de sergilediği bir diğer çalışma da Boğaziçili TEKNOFEST ekiplerinden Biomen’in “Sağlıkta Yapay Zekâ” yarışmasında yer alan projesiydi. Projeyle bilgisayarlı tomografi görüntülerinden daha etkili teşhis için otonom ve doktorlara yardımcı olacak yeni bir çözüm öneriliyor.

DEPREM TIRINDA SİMÜLASYONLA EĞİTİM

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE) Deprem Tırı da TEKNOFEST 2021’de büyük ilgi gördü. Afete Hazırlık Laboratuvarı Deprem Eğitim Uzmanı Rüya Kocaman, eğitim amaçlı oluşturulan eğitim tırında, her yaştan katılımcıya deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenleri, araçta yer alan simülasyon sistemiyle gösterdi. KRDAE 14 yıl önce başlattığı projeyle Türkiye’nin her yerinde deprem konusunda farkındalık ve bilgi birikiminin artırılması hedefleniyor.

*/
  • BURST ekibi
  • Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu