Boğaziçi Üniversitesi’nden Dünyaca Ünlü Girişimci ve Bilim İnsanı Dr. Kenan Şahin’e Fahri Doktora

Boğaziçi Üniversitesi sıradışı girişimci ve bilim insanı Kenan Şahin’e Boğaziçi Üniversitesi’nin 148. Mezuniyet Töreni’nde Fahri Doktora ünvanı sundu.

Dr. Kenan Şahin 1961 yılında Robert Kolej’den mezun olduktan sonra Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Şahin, MIT ve Harvard’da öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Dr. Kenan Şahin 1982 yılında kurduğu Kenan Systems’i 17 yıl içerisinde 900’den fazla çalışanı olan kurumsal bir yapıya dönüştürdü. Farklı alanlardan sayısız ödüle sahip olan Dr. Kenan Şahin 2003 yılında World Economic Forum’da 40 Teknoloji Lideri arasında gösterildi.“ABD’nin en etkili 50 Türk’ü” arasında yer alan Dr. Kenan Şahin halen Tiax LLC Başkanlığı görevine devam ediyor.  

Törende Boğaziçi Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Levent Akın tarafından Dr. Kenan Şahin’e Fahri Doktora Unvanı takdim edildikten sonra Dr. Kenan Şahin mezunlara hitap etti.  

Öğrencilerle öncelikle heyecanını samimi bir şekilde paylaşan Dr. Kenan Şahin konuşmasına Ben sizle sohbet etmeye geldim diyerek başladı. Ben de sizler gibi talebeyim. Diploma için 43 sene bekledim ve ben diplomamı aldım” diyen Şahin, öğrencilerden yoğun alkış aldı. Dr. Kenan Şahin Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiş sürecini de yeni mezun öğrencilere paylaştı. Robert Kolej’de Fizik ve Makina Mühendisliği alanlarında eğitim gördüğü ikinci sınıfta tesadüfen katıldığı bir konuşma sırasında yeni bir alan olan endüstri mühendisliğiyle tanıştığını söyleyen Dr. Kenan Şahin devamında ilime olan sevgisini mühendislik ve işletme alanlarıyla birleştirmek için MIT’ye gittiğini belirtti. O dönem yurtdışına çıkabilmek için gerekli olan dövizi ancak sınav geçerek alınabildiğinden bahseden Dr. Kenan Şahin, sınavı vermesine rağmen defalarca bankalardan eli boş döndüğünü ve en son 50 Dolar’la Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiğini ifade etti.

Konuşmasının devamında teknolojinin hayatın her alanını kuran ve düzenleyen bir unsur olduğuna dikkat çeken Dr. Kenan Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: “Demokrasinin özü de teknolojidir. Demokrasinin kaynağı ise tenkittir. Herkesin memnun olduğu bir ortamda demokrasi olmaz. Türkiye’de tenkit teknolojisinin kurulması da demokrasinin gelişmesi için çok önemliydi bu Türkiye’de çok gelişti. Bu sistemin kurulması yolunda da üniversitelere büyük sorumluluk düşüyor. İkinci olarak ise çatışmaların kırılması için gerekli olan müesseselerin oluşması gerekiyor. Bu müesseseler sağlıklı olarak varlıklarını sürdüremezse demokrasilerde yıkımlar yaşanır. Türkiye’de de bu çatışmaları müspet şekilde değiştirebilecek çok sayıda müessese var. Demokrasinin kurulması için en önemli olarak gördüğüm üçüncü basamakta o müesseseleri koruyacak müesseselerin varlığını korumak gerekiyor. Benim gördüğüm demokrasi teknolojisi de Türkiye’de kurulmuştur” dedi.

Mezunlara çeşitli tavsiyelerde bulunan Dr. Kenan Şahin: Örnek seçin, tatbik edin, inovasyon yapın” dedi. Dr. Kenan Şahin: “Mühendislik ilim ve fenden teknoloji çıkarıp teknolojiyi tatbik eden meslektir. Bence doktor da mühendistir, bir şirketi geliştiren de mühendistir. Çünkü hep geliştirip tatbik etmişlerdir. Mühendisin görevini icra edebileceği pek çok saha vardır ve teknoloji bizim için her sahada çok önemlidir. Türkiye’de 80 milyon insanın bir arada kalması, Çin’de 1.3 milyar insanın bir arada kalması teknoloji sayesindedir” dedi.  Şahin, konuşmasında geleceğin teknolojilerine de değinerek “Önümüzdeki dönemde mühendislik anlamında önemli fırsatlar bulunmaktadır. Bilhassa Türkiye’ye son derece yatkın olan mega teknolojiler iklim değişiklikleri ile gelecek nesillere muazzam bir şans yaratmaktadır” şeklinde konuştu.

Dr. Kenan Şahin son olarak öğrencilere ebedi olmanın sınırlarını zorlamaları tavsiyesinde bulunarak “Bence ebedi yaşamanın temeli hepimizin elinde. Geriye bırakabileceğimiz düşünceler ve hatıralarla ancak ebedi olabiliriz. Socrates’e, Herodotus’a, Atatürk’e bakın. Onlar da bu şekilde ebedi oldular. Sizin de ebedi olmanızı tavsiye ederim” dedi.

Konuşmanın tamamı için: https://vimeo.com/133447056

Dr. Kenan Şahin kimdir?

Dr. Kenan E. Şahin, Robert Akademisi’ni 1957 yılında tamamladıktan sonra AFS programı kapsamında gittiği Kaliforniya’da lise diploması alır. Ardından İstanbul’a geri dönüp Robert Lise’ye ikinci sınıftan başlar ve bir sene sonunda ABD’den aldığı lise diploması ile Robert Yüksek Okulu’na kabul edilir. Yüksek Okul’da geçirdiği iki sene sonunda tam bursla olarak Massachusetts Institute of Technology’e (MIT) kabul edilir ve üçüncü sınıfa geçiş yapar. 1963’te MIT’den lisans derecesi ile mezun olur. 1968’de MIT’den doktora derecesini alır ve Robert Yüksek, MIT, Harvard ve Massachusetts Üniversitesi Amherst’de eğitimci ve araştırmacı olarak kariyerine devam eder. Akademik kariyeri boyunca yayınlanan çok sayıda araştırma makalesi ve patenti vardır.

1982 yılında sadece 1000 Dolar öz sermaye ile kurduğu Kenan Systems, kısa zamanda 1000 çalışanı ve birçok ülkede faaliyet gösteren ofisleri ile telekomünikasyon yazılımı alanında lider şirketlerden biri konumuna gelir. Gerek Kenan Systems gerekse Dr. Şahin o dönemde bir çok ödül almış, Dr. Şahin 1998 yılında “Ernst & Young New England Yılın Girişimcisi” ödülüne layık görülmüştür.

Kenan Systems 1999’da Lucent Technologies tarafından satın alınır. Dr. Şahin önce Bell Labs’in Yazılım Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcılığı, daha sonra Lucent’da Yazılım Ürünleri Grubu Başkanlığı görevini üstlenir ve 2000 yılının sonuna kadar her iki görevde devam eder. 2003 yılında Dünya Ekonomi Forumu’nca “40 Teknoloji Önderi”nden biri olarak seçilen Dr. Şahin, 2004 yılında New England İş ve Teknoloji Derneği’nin ilk “Mükemmellik Çemberi” ödülünü alır.

Dr. Kenan Şahin’in 2002 yılında kurduğu ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü TIAX LLC, temiz enerji alanında yenilikçi fikirleri hızlandırma ve ticarileştirme amacı ile çalışan bir teknoloji şirketidir. Massachusetts’de Lexington ve Kaliforniya’da Cupertino ve Irvine’da faaliyet gösteren TIAX, 20 laboratuvarı, 100 mühendis ve bilim insanı çalışanı ile temiz enerji, enerji depolama teknolojileri, yeşil kimyasallar ve ileri malzemeler üzerine araştırmalar yapmaktadır. Dr. Şahin, aynı zamanda 2014 yılında kurduğu CAMXPower LLC şirketinin de Yönetim Kurulu Başkanıdır. CAMXPower taşınabilir araç pilleri ve ulaştırma alanında faaliyet göstermektedir. Temel bilim araştırmacıları, üretim uzmanları ve hücre yapımcı uzmanlardan oluşan CAMXPower, Lityum- İyon pil pazarında malzeme ve bileşen teknolojileri üretmektedir.

Dr. Şahin 2006 yılında Uluslararası Boston Enstitüsü tarafından verilen “Altın Kapı Ödülü”, 2010 yılında ise “Ellis Island Onur Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. İnovasyon ve teknoloji uygulamaları konusunda yazıları Technology Review, R&D Magazine gibi dergilerde yayınlanan Dr. Şahin, halen teknolojide inovasyon ve uygulamaları konusunda bir çok konuşma yapmaktadır.

Dr. Şahin’in ABD’de, MIT, Rekabetçilik Konseyi, Argonne Ulusal Laboratuvarı, Elektriksel ve Tıbbi Görüntüleme Cihazları Derneği, Boston Bilim Müzesi, Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Boston Senfonisi ve American Field Service’de Yönetim Kurulu üyelikleri bulunmaktadır.
İnovasyon, girişimcilik ve teknoloji geliştirme alanlarında dünyanın en başarılı isimlerinden biri olan Dr. Kenan Şahin’e Fahri Doktora ünvanı verilmesi Boğaziçi Üniversitesi’nin özellikle son yıllarda bu konulara verdiği önemi ve gerçekleştirdiği inisiyatifleri öğrencilerine, mezunlarına ve topluma hatırlatarak, bu konulardaki girişimlerini sürdürme konusundaki kararlılığını ortaya koymaktadır. Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi ile bağını değişik vesilelerle ortaya koymuş olan Kenan Şahin öğrenci ve genç mezunlara bu konularda mentorluk yapacak, Boğaziçi Üniversitesi’nin A.B.D.’de bu yöndeki girişim ve oluşumlarına önemli katkı sağlayabilecektir.