Boğaziçili bilim insanı COVID-19 veri analiz yazılımı geliştirdi

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü İlintili (Adjunct) Öğretim Görevlisi Dr. Erşen Kavak’ın kurduğu Genomize şirketi, TÜSEB test merkezlerinin doktorlarıyla birlikte COVID-19 veri analiz yazılımı geliştirdi. Yapay zekâ teknolojisini kullanan yazılım sayesinde, hastalığın tespitinde veri analiz süresi kısalırken, hata oranı da neredeyse sıfıra düşüyor.

Dr.Erşen Kavak

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü İlintili (Adjunct) Öğretim Görevlisi Dr. Erşen Kavak, 2014'te İsveç’ten Türkiye’ye dönerek biyoteknoloji şirketi Genomize’ı kurdu. Altı yılda dünyada veri analizi konusunda önde gelen şirketlerle rekabet gücü kazanan Genomize, TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) test merkezlerinin doktorlarıyla birlikte COVID-19 QPCR Test Kitleri için bulut tabanlı yeni bir veri analiz yöntemi geliştirdi. Bu kitlerden elde edilen verileri 30 kat daha hızlı ve yüzde 99.9 orana sahip bir doğrulukla analiz eden yazılım, Sağlık Bakanlığı tarafından da kullanılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Dr. Kavak, tamamıyla ücretsiz olarak hizmete sunulan yazılımın, dünyada eşine rastlamadıklarını belirterek,” Koronavirüs salgını ile ilgili biz de bir şeyler yapmak istedik ve elimizi halk sağlığı için taşın altına koyduk. Tamamıyla ücretsiz olan bu yazılımın, dünyada eşine rastlamadım” diye konuşuyor. Dr. Kavak, COVID-19 veri analiz yazılım çalışmalarını şöyle anlatıyor:

 “BİZ NE YAPABİLİRİZ DİYE DÜŞÜNDÜK”

2004'te Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümden mezun olduktan sonra, bu alanda araştırmalar yapmak için İsveç'e Karolinska Enstitüsüne gittim. Ancak biyoteknoloji alanında hep Türkiye'de çalışmak istiyordum. Böylelikle 2014’te İsveç’ten Türkiye’ye döndüm. O yıl kendi sermayemle şu an 10 uzmana istihdam sağlayan Genomize şirketini kurduk. Koronavirüs salgını martta başladığında ekip olarak bir şeyler yapma ihtiyacı hissettik ve elimizi taşın altına koyduk. Kısa ama yoğun bir çalışmayla geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojisini kullanan, bulut tabanlı yazılımımız tamamıyla ücretsiz. Dünyada benzerine de rastlamadım. Tüm dünyanın erişimine açık yazılım,Sağlık Bakanlığı tarafından da aktif olarak kullanılıyor.

 “30 DAKİKALIK SÜRE 1 DAKİKAYA DÜŞÜYOR”

Yazılımı geliştirirken hedefimiz, veri analiz süresini azaltırken, doğruluğunu artırmaktı. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. COVID-19 QPCR Test Kitleri ile elde edilen her 100 örnek için 30 dakikaya kadar çıkabilen veri analizi süresini, yapay zeka kullanarak 1 dakikaya kadar indirdik. Günlük 40 bin test yapıldığında bu kazanım yaklaşık aylık olarak 6 bin adam saate tekabül ediyor. Yazılım test kitlerinden elde edilen verileri yüzde 99.9'luk doğruluk oranıyla analiz ederken, işgücünde de ciddi verimlilik sağlıyor. Bu da daha fazla hayatın kurtarılması anlamına geliyor. Türkiye'de günde 40 bine kadar çıkan test sayısının COVID19 salgınını daha iyi kontrol altına alabilmek için artırılması gerekebilir. Sağlık Bakanlığımızın altyapısı ve yazılımımız sayesinde test sayısı rahatlıkla arttırılabilir.

“ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Yeni kurulan bir şirket olarak, böyle bir yazılımı geliştirebilecek düzeye geldiğimiz için çok mutluyuz. Şirketimizi daha da ileriye taşımak istiyoruz. Geliştirdiğimiz diğer yazılım platformları, dünyada bu alanda önde gelen şirketlerle şimdiden rekabet ediyor. 10 kişilik ekibimizle kanser hastalıklarında veri analiziyle ilgili yeni projelerimiz de ilerliyor. Kanser gibi dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir hastalıkta, biz de işin yazılım yönüne odaklanarak, teşhis ve tedavi süreçlerini hızlandırmak istiyoruz.

Yazılıma https://covid19.genomize.com adresinden ulaşabilir.

*/
  • Dr.Erşen Kavak