Boğaziçi’nden Uganda’ya kurulan yardım köprüsü

2013 yılında, Boğaziçi’nden bir grup öğrencinin hayata geçirdiği Ferah Projesi, Uganda’nın Bukomansimbi bölgesinde bir yetimhane yapımını üstlendi.

Üniversitede tohumları atılan farklı bir yardım projesi olan Kitap Ayracı’ndan  esinlenen Ferah Projesi kapsamında bir yetimhane inşaatı yapılıyor. Tamamlanma aşamasında olan projenin ekibi şimdilerde Uganda’daki yetimhanenin açılışını yapmaya hazırlanıyor. Ferah Projesi hakkında ekibin liderliğini üstlenen Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Şeymanur Dönmez ile konuştuk.

2013 yılının Kurban Bayramı’nda bir yardım vakfı aracılığıyla ailesi ile birlikte Pakistan’a giden Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Şeymanur Dönmez orada yapılan çalışmaları gözlemleyip ‘’Neden biz de okul çerçevesinde bir çalışmayla böyle bir yetimhanenin yapılmasına vesile olmayalım?’’ diyerek Ferah Projesi’ni fikir olarak ortaya atmış ve böylece vakıf bünyesinde Ferah Yetimhanesi’nin çalışmalarına başlanmış.

Ferah Projesi’nden önceki dönemlerde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Merve Çirişoğlu Çotur ve arkadaşlarının düzenlediği Kitap Ayracı Projesi’yle iki yetimhane ve bir okul kurulmasından ilham aldıklarını söyleyen Şeymanur Dönmez, hali hazırda fiiliyata dökülmüş ve başarılıyla sonuçlanmış bir projenin varlığının kendilerine cesaret verdiğini ve “Biz de böyle bir iş yapabiliriz.” dürtüsünü uyandırdığını anlatıyor.

“Su kuyusu, okul, aşevi değil: Yetimhane”

Ferah Projesi, bölgenin diğer ihtiyaçlarından olan su kuyusu, okul, aşevi gibi seçenekleri değil de İslam’da yetimlere verilen önem ve Uganda’da çok sayıda AIDS yetimi, terk edilmiş çocuk olması hasebiyle daha meşakkatli ve masraflı bir iş olan yetimhane projesini seçmiş. Özel olarak Uganda’nın seçilmesinin nedeni ise kimsesiz çocuk ve yurt oranına bakıldığında ülkede kalifiyeli yetimhane sayısının çok düşük olması.

“Yönetici odaklı değil, gönüllülük esaslı bir proje”

Sonrasında, hem daha ekonomik olması hem de daha fazla ürün çeşidi sunabilmek adına yurtdışından getirilen kırtasiyeliklerle proje hayata geçirilmiş. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin öncelikle birebir ilişkilerle daha sonra mail üzerinden devam eden iletişim ağlarıyla halka halka yayılarak proje büyümeye devam etmiş. Tamamen gönüllülük esasıyla ilerleyen Ferah Projesi bağış veren insanların zaman içinde projede çalışmalarıyla birlikte ilk başta beklenmeyen ölçüde genişlemiş ve aynı zamanda öğrenciler hand-made ürünlerle de projeye destek vermeye başlamışlar. Projenin liderliğini yürüten Şeymanur Dönmez, yönetici odaklı olarak değil gönüllülük esasıyla hareket ettiklerini, bu tarz büyük projelerin tek kişinin çabasıyla gerçekleşemeyeceğini, bu nedenle dahil olmak isteyen herkesin, kendi imkanları çerçevesinde çalışmalar yapmasıyla projenin büyüdüğünü vurguluyor. Sosyal medyayı da aktif kullanan ekip bu süreç içinde kampüste geniş bir çevre kazanmış.

Ferah Projesi’nin başta kermes temasıyla ilerlemesi düşünülürken zaman içinde daha ziyade elden ele ilerleyen bir proje olmuş. 27 Şubat 2014 tarihinde Hisarüstü’nde yaptıkları kermes sayesinde önemli bir yardım toplayan proje,  başka lise ve üniversitedeki öğrencilerden de yardımlarla bugünkü haline gelmiş ve hali hazırda bugün yetimhanenin inşaatı tamamlanmak üzere.

 

 

“Maksat bir proje üstlenmek değil, yardımda bulunmak”

Şeymanur Dönmez, yetimhanenin tamamlanmasıyla birlikte kendilerine düşen işin bittiğini düşünmediklerini belirtip “Bundan sonra da var olan diğer projelere destek olmak için çalışacağız. Amacımız yardıma vesile olmak ve bu proje bitti diye bu işlerden elimizi eteğimizi çekmeyeceğiz.” dedi. Birbirine destek olarak ve bir işin ucundan tutmalıyız şiarıyla ortaya çıkan Ferah Projesi ekibi, maksadın bir proje üstlenmek değil, bir bütünün parçası olmak olduğunu söylüyor.

Son aşamada olan ve inşaatı tamamlanmış olan Ferah Projesi’nin ekibi Nisan ayında yetimhanenin açılışı için Uganda yoluna düşmeye hazırlanıyor. 352 metrekarelik yetimhanede 68 çocuk barınacak ve eğitimlerine devam edecek.

 Haber: Duygu Öksünlü/Kurumsal İletişim Ofisi