Prof. Dr. Niyazi Türkelli'nin ardından...

Jeofizik alanında Türkiye’nin önde gelen bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Niyazi Türkelli hayatını kaybetti. Bir dönem Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) müdür yardımcılığı yapan Prof. Dr. Türkelli, Jeofizik Anabilim Dalı Başkanlığı ile KRDAE Belbaşı Nükleer Denemeleri İzleme Merkezi Müdürlüğü görevlerinde de bulunmuştu.

Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye coğrafyasında gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası jeofizik araştırmalarıyla dünya çapında tanınan Prof. Dr. Niyazi Türkelli’yi kaybetti. Uluslararası Gelişim Sismolojisi Komitesi (IRIS) gibi alanında birçok saygın kuruluşun üyesi olan bilim insanı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) müdür yardımcılığının yanı sıra, Jeofizik Anabilim Dalı Başkanlığı ile KRDAE Belbaşı Nükleer Denemeleri İzleme Merkezi Müdürlüğü görevlerini de yürütmüştü.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA ULUSAL VE ULUSLARARASI ARAŞTIRMALAR

Prof. Dr. Niyazi Türkelli 1972’de jeofizik alanındaki lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansa ise aynı üniversitede sismoloji alanında devam etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) sismoloji alanında doktorasını yapan bilim insanı, Suudi Arabistan’daki çalışmalarının ardından, 1992’de Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Sismoloji Laboratuvarı Sorumlusu olarak akademik çalışmalarına devam etti. KRDAE’de birçok idari görevde de sorumluluk alan Prof. Dr. Türkelli, bu dönemde uzun yıllara yayılan akademik çalışmalarını da sürdürdü. Türkiye topografyasının jeofizik ve sismolojik açıdan daha iyi anlaşılmasını sağlayan araştırmaları için Doğu Anadolu’dan Marmara’ya birçok sahada TÜBİTAK gibi ulusal ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) gibi uluslararası iş birlikleriyle dikkat çekici çalışmalar yürüttü.

Bilim insanı son yıllarındaki çalışmalarında, alanda gelişen görüntüleme teknolojilerinden de faydalanarak, 3 boyutlu litosfer araştırmalarıyla Türkiye’nin özellikle güneybatısının topografyası konusunda çağdaş bulgular elde etti. Prof. Dr. Türkelli kendi yayınlarının yanı sıra, uluslararası çok dikkat çeken ortak imzalı birçok araştırma yayınında da yer aldı.

"TÜM YER BİLİMLERİ CAMİASINA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM"
Prof. Dr. Haluk Özener (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü)
Maalesef son yıllarda yer bilimleri camiası olarak önemli kayıplar vermeye başladık. Niyazi Hocamızın kaybı bu camianın bir üyesi ve özellikle Kandilli Rasathanesine emek verenler olarak bizleri derinden üzdü. 1992 yılında Enstitümüz Jeofizik Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak göreve başladıktan sonra, o zamanki adıyla Sismoloji Laboratuvarı sorumlusu olarak KRDAE’nin deprem ağının ülke genelinde modernizasyonuna önemli katkılarda bulundu. Prof. Dr. Niyazi Türkelli, 1994-1997 yılları arasında Cenevre’de Birleşmiş Milletlerdeki Ad Hoc Bilimsel Uzmanlar Grubu için Silahsızlanma Konferansı toplantılarına ulusal delege olarak katıldı, merkezi Viyana’da bulunan The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) nezninde ülkemizi temsil eden KRDAE-Belbaşı Nükleer Denemeleri İzleme Merkezi’nin kuruluş ve geliştirilmesi aşamalarında kurucu müdürlük görevini üstlendi. Prof. Dr. Niyazi Türkelli, 2010-2013 yılları arasında "IRIS-International Development Seismology Committee” üyeliği yaptı. Kurumumuzdan emekli olana kadar Jeofizik Anabilim Dalı Başkanlığı ve Enstitü müdür yardımcılığı görevlerini de yerine getirdi. Belbaşı Nükleer Denemeleri İzleme Merkezi faaliyetleri kapsamında kendisi ile birlikte çalışma şansına sahip olduğum Niyazi Hocamız, gerçekleştirmiş olduğu uluslararası projeler, yerbilimleri literatürüne yaptığı önemli katkılar, yetiştirdiği yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile her daim hafızalarımızda ve hayatımızın içinde olacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere, enstitümüz çalışanlarına, öğrencilerine, sevenlerine ve tüm yerbilimleri camiasına başsağlığı diliyorum.

“İDARİ BECERİLERİ ÇOK YÜKSEKTİ”
Prof. Dr. Hayrullah Karabulut (Jeofizik Anabilim Dalı Başkanı)

Niyazi hoca, doktorasını 1984’te ODTÜ’den aldı.1985-1991 yılları arasında, Suudi Arabistan'da King Saud Üniversitesi’nde asistan profesör olarak, “Seismological-Geophysical Observatory” de görev yaptı. 1992-1999 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Sismoloji Laboratuvarı sorumlusu oldu. 1992’de Jeofizik Anabilim Dalı’nda ögretim üyesi olarak göreve başladı. 2000-2006 yılları arasında Belbaşı Nükleer Denemeleri İzleme Merkezi müdürlüğü yaptı. Emekli olduğu 2016'ya kadar, Kandilli'de Jeofizik Anabilim Dalı Başkanlığı ve Enstitü Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Birçok uluslararası projenin koordinatörlüğünü ve yürütücülüğünü yaptı. Türkiye ve çevresinin sismik ve tektonik yapısıyla ilgili yaptığı çalışmalar çok önemli. Doğu Anadolu Projesinde kendisiyle çalışmıştım. Akademik yetenekleri kadar, idari becerileri de yüksekti. İdari ve iletişim yetenekleri sayesinde projeleri yürütmek çok kolay hale geliyordu. Yaptığı çalışmalarda çok titiz ve öğrencileriyle ilişkileri çok güçlüydü. Onun kaybı hepimizi çok üzdü. Herkese başsağlığı diliyorum.

“DÜRÜST VE AÇIK SÖZLÜYDÜ”
Dr. Doğan Kalafat (Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Jeofizik Mühendisi / Müdür)
Niyazi Türkelli Hocamız Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Servisinin ve Türkiye Deprem Şebekesinin teknolojik olarak gelişmesinde çok değerli katkıları olmuştur. Özellikle gerçek-zamanlı sismoloji çalışmalarında ülkemiz ve yerbilimleri için çok değerli çalışmalar yapmıştır. Hocamız dürüst, açık sözlü ve bilimsel çalışmalara çok değer veren, öğrencileri ile çok iyi ilişkileri olan bir insandı. Onu çok özleyeceğiz. Kendisini saygı ve hasretle anıyor başta ailesi, yakınları, üniversitemiz çalışanları ve öğrencilerine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.