Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni 4.00 ortalama ile tamamladı, ABD üniversiteleri kapılarını açtı

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Ekonomi Bölümü’nden bu yıl mezun olan Baturalp Yalçın, lisansını 4.00 ortalama ile fakülte birincisi olarak bitirdi. Amerika’da Berkeley, Princeton, Cornell, Georgia Institute of Technology gibi dünyanın önde gelen mühendislik programlarından doktoraya kabul edilen Baturalp Yalçın, önümüzdeki dönem burslu kazandığı University of California, Berkeley’de Industrial Engineering and Operations Research (Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması) Bölümü’nde bütünleşik doktoraya başlayacak. Yalçın, gelecekte optimizasyon ve yöneylem araştırması alanlarında öncü araştırmalar yapmayı hedefliyor.
Kenan Özcan

İzmir Fen Lisesi’ni bitiren ve lisedeyken Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda kazandığı altın ve gümüş madalya ile devlet üniversitelerine sınavsız geçiş hakkı elde ederek Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleşen Baturalp Yalçın, üniversite hayatını şu ifadelerle anlattı: “Üniversite hayatım oldukça verimli geçti. Lisede Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda hem altın hem gümüş madalyam olduğu için Boğaziçi Üniversitesi Superdorm’da da burslu olarak kalmıştım. Üniversitenin ilk senelerde kulüp faaliyetlerine ağırlık verip son senelerde daha çok derslerime yoğunlaştım. Ben Endüstri Mühendisliği okudum. Mühendislik dersleriyle beraber zorunlu olarak aldığımız ekonomiye giriş derslerinden sonra Ekonomi Bölümü’nde yandal yapmaya karar vermiştim. Lisansta değişim programıyla Columbia Üniversitesi’ne de gittim. Ayrıca Otokoç Otomativ’de ve Coca Cola’da staj yaptım. Liseden beri bilimi seviyorum ve araştırma yapmaktan keyif alıyorum. Akademide ilerlemek istediğim için Amerika’da pek çok doktora programına başvurdum. University of California Berkeley dışında, Princeton, Cornell, Georgia Institute of Technology gibi dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden burslu kabul aldım. Teknoloji şirketlerine olan yakınlığı sebebiyle tercih etiğim ve University of California Berkeley’de önümüzdeki dönem bütünleşik doktoraya başlayacağım. Bu dönem pandemi dolayısıyla tüm dersler online olacak. Şimdilik Türkiye’de kalıp derslere uzaktan katılacağım.” 

“Mezun olmak hüzünlü olsa da Boğaziçi’ni bitirmek gurur verici”

Boğaziçi’nde geçirdiği 5 seneden sonra mezuniyetine dair duygularını paylaşan Baturalp Yalçın, kampüse bakınca bile Boğaziçi’nde okumanın özel hissettirdiğini belirtti. Hayatının en önemli yıllarını üniversitede yaşadığını, mezun olmak hüzünlü olsa da Boğaziçi’ni bitirmekten dolayı gurur duyduğunu söyleyen Yalçın, üniversite hayatında unutamadığı anları ve dersleri şu cümlelerle özetledi: “Geriye dönüp baktığımda kampüste arkadaşlarımla geçirdiğim anlar aklıma geliyor. O anlar çok kıymetliydi. Mühendislik Fakültesi’nin klasikleşmiş dersleri de aklımdan çıkmıyor. Üniversite hayatım boyunca çok değerli hocalarım oldu. Özellikle bölüm hocalarımızdan Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan’ın hem bitirme projemde hem doktoraya başvuru sürecimde emeği büyüktür. Bölüm başkanımız Prof. Dr. Taner Bilgiç de doktora başvurularıma epey destek vermişti. Doç. Dr. Mustafa Baydoğan ise lisans hayatımda çeşitli yönlendirmeleriyle benim için etkili olmuş bir isimdir. Prof. Dr. Kuban Altınel’den aldığım ileri seviyedeki optimizasyon dersi ile akademik olarak gelecekte çalışacağım alanı sevdiğime emin olmuştum.”

Optimizasyon üzerine araştırmalarını sürdürmek istediği dile getiren Baturalp Yalçın, gelecekteki hedeflerini şöyle açıkladı: “Artık veri çağı olarak tanımlanan bir dönemdeyiz. Birçok şirket, verilerin önemini kavrayıp veri toplama ve bunları anlamlandırma sürecine adım attı. Yöneylem araştırması da endüstride yeni bir alan ve analitik yöntemler kullanarak günlük hayatta ve endüstrideki karar verme problemlerinin çözümüne odaklanıyor. Bir fabrikada üretimin, kârı maksimize edecek şekilde optimize edilmesi veya havayollarında maliyeti minimize ederek uçakların çizelgelemesinin yapılması yöneylem araştırmasının uygulama alanlarına örnek olarak verilebilir. Optimizasyon ise, yöneylem araştırmasında belirli kısıtlar altında karar problemleri için en uygun (optimal) çözümlerin doğru ve hızlı olarak bulunmasında kullanılan bir alt alan. Teorik olarak çözüm yöntemlerinin geliştirilmesini içerirken, uygulama alanında ise problemin doğru olarak modellenmesini ve çözülmesini içeriyor. Ben gelecekte bu alanlarda öncü araştırmalar yapmayı hedefliyorum. Benim lisanstaki bitirme projem de optimizasyonla alakalıydı. Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan danışmanlığında projemi tamamlamıştım. Projemde, Tüpraş’ın deniz terminallerindeki gemilerinin optimizasyonunu yapmıştım. Tüpraş’ın taşımacılık maliyetleri çok yüksekti ve veri analitiğinin geliştirilmesine çalışıyorlardı. Benim asıl dikkatimi çekense Amazon ve Facebook gibi büyük şirketler. Gelecekte bu büyük şirketlerin kendi problemlerine yönelik çalışmalar yapmak istiyorum. University of California Berkeley’i tercih etme nedenim Amerika’da büyük teknoloji şirketlerine olan yakınlıklarıyla bilinmeleri. Doktora sırasında Amerika’da staj yapmak ve oradaki endüstri ortamını deneyimlemek istiyorum.”

“Sadece dersle yetinmedim, sevdiğim konularda daha çok araştırma yaptım”

4.0 ortalamaya ulaşmanın kolay olmadığını belirten Baturalp Yalçın, üstün başarıya ulaşmasındaki temel noktaların altını şu şekilde çizdi: “Böyle bir ortalamayla mezun olmak için derslere düzenli katılmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İyi not almak, böyle mümkün oluyor. Çünkü sınavlarda genelde derste anlatılanlar sorulur. Ben derslere çalışırken kaldığım yurdun faydasını da görmüştüm. Akşamları yurda döndüğümde tek başıma düzenli bir çalışma ortamı elde ediyordum. Bu benim için bir avantajdı. Yüksek ortalama elde etmek için uygun bir ders çalışma ortamının gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ben derste anlatılanlardan daha fazlasını merak edip araştırıyordum. Bu, lisedeki olimpiyatlara hazırlık sürecimden kalan bir alışkanlık. Bilgi anlamında kendi eksiklerimi kapatmayı daha o yıllarda öğrenmiştim. Sadece dersle yetinmemek, sevdiğiniz konuda daha çok araştırma yapmak önemli.”

Başarıyı koyulan hedefe ulaşabilmek olarak tanımlayan Baturalp Yalçın; herkesin kendi özel hedefleri olabileceğini, hedef koymanın kişisel kriterlere bağlı olduğunu belirtti. Akademik olarak başarı elde edilse bile hayatın diğer konularında başarısız olunabileceğini söyleyen Yalçın, asıl önemli olanın hedef koymak ve yeni koşullara ve ortamlara göre bu hedefleri yenileyebilmek olduğunu vurguladı.

“Üniversitenin tüm fırsatlarını kullanıp kendinizi geliştirin”

Baturalp Yalçın son olarak üniversiteye başlayacaklara şu tavsiyelerde bulundu: “Boğaziçi’nde mühendislik okumak kolay değil. Bazı zamanlarda psikolojik anlamda dirençli olmak gerekebiliyor. Ancak üniversiteye başlayacaklar için Boğaziçi’nde her türlü hayat tarzına uyum sağlanabilecek ortam var. Birçok kulüp var. Boğaziçi, akademik başarı için de ülkemizin sayılı üniversitelerinden biri. Kendinizi yönlendirebileceğiniz birçok imkân burada mevcut. Bu imkânları herkes kendi keşfetmeli. Zaten üniversite hayatınız devam ederken neleri isteyip neleri istemediğinizi fark ediyorsunuz. Boğaziçi’nde üniversiteye başlayacaklar buradaki tüm fırsatları kullanıp kendilerini geliştirsinler.”