Boğaziçi Üniversitesi yeni mezunlarını törenlerle uğurladı

Boğaziçi Üniversitesi’nin 157’nci Mezuniyet Töreni, 2-5 Temmuz’da Güney ve Kandilli kampüslerinde yapıldı. Eğitim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Yönetim Bilimleri fakülteleri ile enstitülerden yaklaşık 2 bin 500 Boğaziçili diplomalarını düzenlenen törenlerle aldı.
Osman Yalçın

Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversitesi’nin 157’nci Mezuniyet Töreni 2-5 Temmuz’da Güney Kampüs’te Albert Long Hall Binası ile Atatürk Enstitüsü Bahçesi ve Kandilli Kampüs’te ise Fatin Gökmen Konferans Salonu’nda gerçekleşti. 

Diploma dağıtım törenleri şeklinde yapılan mezuniyette, yeni mezunlar ile yakınları Güney Kampüs’te kurulan stantlarda buluştu.

“AKRANLARINIZDAN BİR ADIM ÖNDESİNİZ”

Fizik Bölümü’nün diploma dağıtım törenine katılan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, yeni mezunları tebrik ederek diplomalarını verdi. Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının bir adım önde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İnci şunları söyledi:

“Hayatınızın dönüm noktası olan bu aşamada elde ettiğiniz haklı başarının sevincini yaşarken, birçoğunuz geleceğe umutla ama biraz da tedirgin bakıyorsunuz. Boğaziçi Üniversitesi gibi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan bir üniversiteden mezun olmak, akranlarınız arasında sizlerin bir adım önde olmanızı sağlıyor. Öte yandan, dünyamızın bugün içinde bulunduğu ekonomik tehditler, savaş riskleri, ekolojik sorunlar ve toplumsal ayrışmalar, sizlere hepimiz adına sorumluluklar yüklüyor. Eski kuşaklar olarak sizlere daha iyi bir dünya teslim etmeyi isterdik.”

“DAHA GÜZEL BİR DÜNYA İÇİN SİZE GÜVENİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. İnci daha adil, barışçıl, hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünya için Boğaziçililere güvendiklerini de sözlerine ekledi.

Bilginin sadece seçkin bir gruba ait olmadığın altının çizen Rektör Prof. Dr. İnci, “Çevrenizde klişe özgürlük söylemleriyle eşitlikçi ve demokrat olduğunu iddia eden ancak eylemleriyle ötekini dışlayan, kendi ayrıcalıklı dünyalarına ait olmayanları küçümseyen büyüklerinizin olumsuz da olsa sizler için aydınlatıcı olduğuna eminim. Ama dünya, tersi görünse de bambaşka bir anlayışa doğru yol alıyor. Şimdi yaşanan sıkıntıların hepsi yeni bir başlangıcın sancıları. Toplumun belirli kesimlerini yok sayan, dışlayan, “bilgiyi” sadece seçkin çevrelerine layık gören bu anlayış artık gücünü kaybetti. Bu nedenle herhangi bir katkıda bulunmak üzere harekete geçmek yerine, bu güçsüzlük nedeniyle oldukları yerde durmaktan başka bir alternatif bulamıyorlar, zaten bulmaları da mümkün değil. Bundan sonrası için toplumun da, dünyanın da umudu sizlersiniz. Daha adil, barışçıl, hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünya için sizlere güveniyoruz. Bunun için gereken donanımı bu kampüste aldığınıza eminim” diye konuştu.

“REKABETÇİ KOŞULLARI UYGUN ÜNİVERSİTE ANLAYIŞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Gelecek kuşakların da aynı güvenle Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim görmesi için, dünyanın rekabetçi koşullarına uygun bir üniversite anlayışı geliştirmek üzere çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. İnci sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gelecek kuşakların da aynı güvenle üniversitemizde eğitim görmesi için, dünyamızın rekabetçi koşullarına uygun bir üniversite anlayışı geliştirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. 160 yılı geride bırakan üniversitemiz, köklü geleneklerinden aldığı gücü şimdi yeni bir atılım dönemiyle farklı bir aşamaya taşıyor. Bu süreçte dünyanın en iyi üniversitelerinden doktora derecelerine sahip parlak akademisyenleri bünyemize katarak, kampüs alanlarımızı geliştirerek ve yeni akademik birimler açarak geleceğin dünya üniversiteleri ile rekabetimizde önemli adımlar atıyoruz. Bu çabalarımızın bir sonucu olarak, Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in Dünya Üniversiteler Sıralaması 2025'te Boğaziçi Üniversitesi 96 sıra birden yükselerek 418’inci sıraya yerleşmiştir. Boğaziçi Üniversitesi, böylelikle 10 yıl sonra tekrar ilk 500 üniversite arasına girmiş ve ’Avrupa’nın en fazla ilerleme gösteren’ yükseköğretim kurumu olmuştur. Bu başarı, hepimizin, Boğaziçi ailesinin ortak gayretleri ve özverisiyle gerçekleşmiştir. Üniversitemizden aldığınız eğitim ve kazandığınız değerlerle, her birinizin topluma büyük katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Boğaziçi Üniversitesi'nin bir parçası olarak, burada edindiğiniz bilgi ve deneyimlerle hayat boyu başarılı olmanızı temenni ediyorum. Yolunuz açık olsun.”