Columbia’dan tam bursla doktora için kabul alan Yusuf Efe: “Kabulde Boğaziçi’nin eğitim kalitesi çok etkili oldu”

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden 3.87 ortalamayla mezun olan Yusuf Efe, Columbia Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı’na tam bursla kabul aldı. ABD’de yapay zekanın neden-sonuç ilişkilerini kavrayabilmesi konusunda çalışacak başarılı mezun, “Kabulde şüphesiz Boğaziçi Üniversitesi’nin eğitim kalitesi, barındırdığı değerler ve bizden önce oralarda çalışmış mezunlarımızın bırakmış olduğu olumlu izlenimler çok etkili oldu” diye konuşuyor.

Her sene olduğu gibi bu yıl da Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni mezunları dünyanın lider yükseköğretim kurumlarından aldıkları kabullerle lisansüstü eğitimlerine devam ediyor. Bu isimlerden biri olan Yusuf Efe, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden 3.87 ortalamayla mezun oldu. Saygın yükseköğretim kurumları derecelendirmelerinde en üst sıralarda yer bulan California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) ile Princeton ve Columbia üniversitelerinden tam bursla kabul alan Efe, lisansüstü araştırmalarına Columbia Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı’nda devam edecek. Burada yapay zekanın sebep-sonuç ilişkilerini kavrayabilmesini mümkün hale getirmek için çalışacak başarılı mezun, kabul sürecini ve Columbia Üniversitesi’nde yapacağı çalışmaları şöyle anlatıyor:

“TERCİHİMDE DANIŞMANIMIN ALANINDA ÖNCÜ BİR İSİM OLMASI TEMEL ETKEN”

ABD’deki doktora programlarına bilgisayar bilimleri alanından yaptığım başvurular sonucunda Caltech, Princeton ve Columbia gibi üniversitelerden tam burslu kabuller alıp tercihimi Columbia Üniversitesi’nden yana kullandım. Karar sürecimde Columbia’da birlikte çalışacağım doktora danışmanımın, yapay zekanın kara kutu olmaktan çıkarılıp nedensellik ilişkilerinin kurulması ve açıklanması konusunda alanın en öncü isimlerinden biri olması temel etken oldu.

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NİN EĞİTİM KALİTESİ ÇOK ETKİLİ OLDU”

Doktora başvurularında okulların sizden en büyük beklentisi araştırmacı kimliğinizi, tutkunuzu ve ileride yoğunlaşmak istediğiniz alanı net şekilde belirtip, geçmiş çalışmalarınızla destekleyerek aktarmanız. Çünkü kabul sürecinde minimum 5 senenizi bu alanda yoğunlaşarak geçirmeye kararlı ve bunun için heyecanlı olduğunuza emin olmak istiyorlar. Başvuruda şansımı Boğaziçi’nin yanı sıra Stanford ve Illinois Urbana-Champaign gibi üniversiteler ve özel sektörde yapmış olduğum araştırma çalışmaları arttırdı. Henüz lisans öğrencisiyken dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinde araştırmacı olma imkanı ve kabul sürecinde şüphesiz Boğaziçi Üniversitesi’nin eğitim kalitesi, barındırdığı değerlerle oralarda çalışmış mezunlarımızın bırakmış olduğu olumlu izlenimler çok etkili oldu.

“YAPAY ZEKA, POTANSİYELİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN SEBEP-SONUÇ İLİŞKİSİNİ KURABİLMELİ”

Columbia Üniversitesi’nde yapay zekanın sebep-sonuç ilişkilerini kavrayabilmesini mümkün hale getirmek için çalışacağım. Yapay zekâ günümüzde e-ticaret, finansal marketler ve otonom araçlar gibi birçok alanda kullanılıyor. Ancak bunun potansiyelini tam olarak gerçekleştirebilmesi ve hukuk, sağlık gibi alanlarda faaliyet gösterebilmesi için kararlarındaki nedenselliği açıklayabilmesi gereklilik olarak görünüyor. Yapay zekanın öğrenme ve karar alma süreçlerinde sebep-sonuç ilişkilerini başarılı bir şekilde kurabildiğinde, öğrenme süreçleri ve alanlar arası bilgi transferi insan seviyesine yaklaşacak. Bu sayede yapay zekâ çok daha verimli bir hale gelecek. Dolayısıyla bu alandaki gelişmelerin oldukça değerli olacağına inanıyorum. Bu yaklaşımla yapay zekanın açıklanabilirliği üzerine çalışıp, endüstrideki organizasyonlar aracılığıyla blok zincir teknolojileri alanında derinliğimi arttırarak çok tabanlı bir profil inşa etmek istiyorum. Bunun akabinde, ileride insanlığa faydalı kullanım senaryoları sunacak projeler geliştirmenin yanı sıra bu teknolojilerin her bileşeni olumlu etkilemesini sağlayacak regülasyonların oluşturulması aşamasında aktif rol almak istiyorum.

“KAMPÜSE ATACAĞINIZ İLK ADIMDAN İTİBAREN ÖZGÜVEN VE MOTİVASYONU HİSSETMEYE BAŞLIYORSUNUZ”

Boğaziçi Üniversitesi’nde kampüse adım attığınız ilk günden itibaren, geleceğinizi hayal ettiğiniz şekilde çizebileceğinize dair özgüveni ve motivasyonu kendinizde hissetmeye başlıyorsunuz. Birbirinden farklı ideallere sahip insanlarla dolu bu kampüste, herkesin ortak Boğaziçi değerlerinde buluştuğunu görmek sizi çok şanslı ve bu kurumun bir parçası hissettirecek. Hemen hemen her yaştan mezunumuz, henüz 18 yaşında kurmaya başladıkları hayallerin peşinde dünyanın dört bir köşesinde çalışmalarına devam ediyor. Gerek tecrübelerini paylaşmak gerek de hayallerinize giden yolda yardımcı olmak için ben dahil bütün mezunlarımızın ileride yanınızda olacağımızın sözünü rahatlıkla verebilirim.