Tolgahan Çoğulu mikrotonal gitarla dünya birincisi oldu

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu (BÜ’01) Tolgahan Çoğulu, Georgia Tech Üniversitesi’nde düzenlenen 'Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması'nda seyirci oylamasında birinciliği elde etti.
Tolgahancogulu.com

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu, ayarlanabilir mikrotonal gitarın aranjörü ve tasarımcısı olarak dünyaca tanınan bir isim. Çoğulu ve Ruşen Can Acet'in geliştirdiği 'Lego Mikrotonal Gitar', Georgia Tech Üniversitesi tarafından kısa süre önce düzenlenen, 'Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması'nda 'seyirci' oylamasında birinciliği elde etti. Çoğulu, 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın verdiği fikirden yola çıkarak tasarladıkları, dünyada da ilgi gören gitarın kazandığı bu başarıdan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 2001 yılında mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM)’da tamamlayan Tolgahan Çoğulu’nun ‘Bağlama Tekniklerinin Klasik Gitar İcrasına Uyarlanması’ başlıklı doktora tezi 2011 yılında Almanya’da VDM Publishing tarafından yayınlandı.

Türk müziğinin gitarda, gerçek sesleriyle icra edilebilmesine imkân tanıyan gitarıyla büyük ilgi gören Çoğulu, buluşu olan Mikrotonal Gitar ile 33 ülkede konser ve seminerler verdi. 2014 yılında Georgia Tech Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması’nda birincilik ödülü ve 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Özel Ödül” aldı.

İTÜ’de dünyanın ilk mikrotonal gitar bölümünü kuran Tolgahan Çoğulu 2016’da Bristol Üniversitesi’nde ‘Mikrotonal Gitarda Tarihsel Akort Sistemleri’ üzerine araştırmalar yaptı, seminerler verdi. 2015-2017 yılları arasında Würzburg Müzik Üniversitesi ile yaptığı ‘Mikrotonal Gitar için Repertuar Yaratma ve Sunma’ isimli proje DAAD tarafından desteklendi ve bu çerçevede mikrotonal gitar ve ensemble için 12 besteci eser yazdı. 2018 yılında Fernando Perez ile beraber yazdığı mikrotonal gitar metodu İspanya’da yayınlandı ve ‘Microtonal’ adlı solo mikrotonal gitar albümü Ahenk Müzik tarafından yayınlandı. Prof. Dr. Çoğlu, halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.