Birleşik Krallık’tan Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisine ziyaret

Birleşik Krallık Heyeti, Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde bulunan Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisini ziyaret etti. Ulusal ve uluslararası alanda birçok kurum tarafından desteklenen biyorafineride gıda ve enerji gibi çeşitli sektörlerde kullanılan mikroalgler yetiştirilerek, Ar-Ge çalışmaları sürdürülüyor.
Osman Yalçın

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği, İngiltere Başkonsolosluğu ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’ndan uzmanlar, Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında açılışı 2022’de yapılan Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisinde hayata geçen çalışmalar hakkında Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu tarafından bilgilendirildi. 

Proje kapsamında heyete sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçen INDEPENDENT projesinin tüm dünyada ses getiren çıktılara ulaştığını vurguladı:

“Avrupa ve Türkiye’nin ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisinde, mikrolagler üzerinde yaptığımız çalışmalar enerji, gıda, sağlık, çevre, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yarattığı etki nedeniyle ulusal olduğu kadar uluslararası alanda da kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardı. Son olarak mikroalgler üzerinde yaptığımız çalışmalar uzaya da taşındı. Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye Milli Uzay Programı kapsamında Astronot Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nunda deneyleri yapılan “Uzay Görevleri için MikroAlgal Yaşam Destek Üniteleri” (UzMAn) projesinde elde ettiğimiz sonuçların insanlı uzay seyahatlerinin geleceği açısından umut vadettiğini keşfettik. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı ile birlikte konsolosluklardan gelen heyete de burada devam eden çalışmalarımızı anlattık ve biyorafinerideki faaliyetlerimizi yerinde gösterdik. Toplantımıza Birleşik Krallık’a bağlı eğitim ile bilim kurumlarıyla ortak projeler yürüten Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sema Dumanlı Oktar da katkı sağladı.”