Amerikan Futbolu’nu Türkiye’ye sevdiren takım: Boğaziçi Sultans

Profesyonel Lig ve Üniversiteler Ligi’nde 2013-2014 sezonu da dahil toplam dört kez şampiyon olan Boğaziçi Üniversitesi’nin Amerikan Futbolu takımı ‘’Boğaziçi Sultans’’ önümüzdeki günlerde yeni maçlardan galibiyetle dönmeye hazırlanıyor. Takım, 15-20 yaş grubuna bu sporu sevdirmek için geçen yaz bir sosyal sorumluk projesine de imza attı.

Amerikan Futbolu’nun Türkiye'deki öncüsü Boğaziçi Üniversitesi, bu spor dalında başarıdan başarıya koşan takımı Sultans ile Türkiye liglerinde şampiyonluk iddiasını yeni sezonda da sürdürüyor.

Türkiye’de Amerikan futbolunun ilk defa oynandığı yer olan Boğaziçi Üniversitesi’nde 1987 yılında üniversite öğrencileri kendi aralarında maçlar yapmaya başlasa da bu spor henüz yaygınlaşmadığı için 1993 yılına kadar resmi bir maç yapılamaz.  1990’larda ülkemizde de hızla gelişmeye başlayan Amerikan Futbolu, özellikle üniversite öğrencileri arasında popülerlik kazanır. Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘’Boğaziçi Elephants’’ adıyla ilk Amerikan Futbolu takımı kurulur. Daha sonra adını ‘’Sultans’’ olarak değiştiren takım ligdeki ilk resmi maçını 1993’te İstanbul Pistoflar ile yapar. Bu maçı 28-0 kazanan "Elephants"ın kadrosunda çeşitli dönemlerde Boğaziçili Arif, Doktor Ömer, Joe, Can-Kos gibi efsane oyuncular yer alır.

Türkiye’de kulüpleşen ilk Amerikan futbolu takımı olan ‘’Boğaziçi Sultans’’; zamanla İTÜ, Marmara Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi’nin takımlarının da katıldığı ligde namağlup olup, pek çok şampiyonluk kupası kazanır. Amerikan futbolunu Türkiye’ye getiren ve tanıtan Boğaziçi Sultans, bugün de bu sporda tüm takımlara öncülük ediyor. Sultans’ı rakiplerinden ayıran bir diğer özellik ise transfer yapmak yerine kendi oyuncularını yetiştirmeyi amaçlaması ve bunun için de disiplinli bir antrenman programı uygulaması.

Yeniçeriler’i Boğaziçi Sultans yetiştiriyor

Boğaziçi Sultans’ın geçen yaz gerçekleştirmiş olduğu bir sosyal projesi bulunuyor. ‘’Yeniçeriler’’ adını verdikleri organizasyonla 18 yaş altı lise öğrencilerine Amerikan futbolunu tanıtmayı amaçlayan takımın aldığı başarılarla organizasyona olan ilgi de gittikçe artıyor. Amerika’da da eğitmenlik yapmış eski Sultans oyuncusu Bora Tamer Yılmaz, öncülüğünü yaptığı Yeniçeriler organizasyonuyla bu sporla tanışma yaşını düşürmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Dört Profesyonel Lig ve bir Üniversiteler Ligi şampiyonluğu bulunan takımın hedefleri arasında bu sene iki şampiyonluk daha kazanmak var. 2012’de elde ettikleri şampiyonluk üzerine Avrupa Ligi’nden(IFAF) teklif alan ve Sırbistan Belgrad’ta maç oynayan takım, bu sene de Şampiyonlar Ligine katılacak. Amerikan futbol takımı, bahar döneminde olacak bu maçları da kazanıp başarılarını arttırmak istiyor.

 

 

Kasım ve Aralık maç takvimi

İTÜ Horners’ı yenerek Profesyoneller Ligi’ne başarılı bir başlangıç yapan takım 29-30 Kasım tarihlerinden birinde Gazi Warriors’la deplasman maçı oynayacak. Boğaziçi Sultans, yine bu ligde Aralık ayında ise Ege Dolphins ve ODTÜ Falcons’la karşılaşacak. Daha geç başlayan Üniversiteler Ligi’nde ise ilk maç, 6 Aralık’ta İzmir Ekonomi Halcyons’la karşı karşıya gelecek olan Boğaziçi Sultans, ilerleyen tarihlerde bu ligde İTÜ ve YTÜ takımlarıyla da karşılaşacak.

Disiplinli antrenman başarıya götürüyor

Her spor gibi Amerikan futbolu da güç gerektiriyor. Hatta bazı mevkilerde, daha fazla kondisyon gerekebiliyor. Dolayısıyla bu pozisyondaki oyuncular daha iri ve kuvvetli olmak zorunda. Gereken güce ulaşmak için sporcuların ağırlık çalışmalarını da içeren yoğun bir antrenman programına katılmaları gerekiyor. Bu antrenmanlar salı günleri Güney Kampüs’te yokuş koşularından ve tüm haftayı kapsayan saha antrenmanlarından oluşuyor. Bu süreç tüm yıl boyunca devam ederken, sporcular sadece bir ay tatil yapabiliyor. Yoğun spor çalışmaları oyunculara fiziksel olarak gelişmesine katkı sağlıyor. İki sene boyunca tüm antrenmanlara düzenli olarak katılan bir sporcu, çaylaklıktan fiziksel olarak takımın en iyileri arasına yükselebiliyor.

Yoğun antrenman programı, sporcuların birlikte çokça vakit geçirmesini sağlıyor. Birçok sporcu Sultans’da oynamaya başladıktan sonra takıma bağlanıyor ve mezun olsa bile takımdan kopamıyor. Öyle ki işi gereği bir ay kadar Antalya’da olup oradan antrenmanlara katılmış bir mezun bile var. Mezunların bir kısmı oyuncu ya da koç olarak takımda görev almaya devam edebiliyor. Aktif devam edemeyenler ise tüm takım üyelerinin katılabileceği mangal partilerinde bir araya geliyor.

 

Haber: Elif Turhan /Kurumsal İletişim Ofisi