Boğaziçi TechSummit teknoloji dünyasını buluşturdu

Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulubü (Compec) tarafından düzenlenen “Boğaziçi TechSummit” 2-3 ve 4 Nisan’da alanlarında lider isimleri ağırladı. Çevrimiçi ortamda gerçekleşen zirvede, NASA Piroteknik Sistem Direktörü Sırrı Oğuz ve Silikon Vadisi Girişimcisi Şahin Boydaş gibi birçok isim konuştu.

Sırrı Oğuz
Şahin Boydaş

Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü (Compec), Koronavirüs salgını sürerken, “Boğaziçi TechSummit”i, 2-3 ve 4 Nisan’da çevrimiçi ortamda düzenledi. Sosyal medya, uzay teknolojileri, mobil alışveriş uygulamaları, dijital medya, robotik ve otonomi gibi alanlarda çalışmalarını sürdüren, önde gelen yaklaşık 30 ismin konuşmacı olarak yer aldığı zirvede, üç güne yayılan workshoplar da yapıldı.

“NASA AYA SÜREKLİ SEYAHATLER İÇİN UZAY İSTASYONU KURACAK”

Konuşmacılar arasında yer alan NASA Piroteknik Sistem Direktörü Sırrı Oğuz, ajansın gündeminde yer alan projeleri anlattı. NASA’nın son yıllarda derin uzay projelerine odaklandığını belirten Oğuz, “Artemis” programıyla Ay’a insanlı uçuş için hazırlıkların sürdüğünü belirterek şunları söyledi.

"Son yıllarda NASA, Mars gibi derin uzay programlarına odaklanırken, Ay’a insanlı seyahatin neden yapılmadığı konuşuluyordu. Üzerinde çalıştığım 'Artemis' programıyla, SpaceX gibi gelişim odaklı şirketlerin de desteğiyle Ay'a insanlı seyahatin 2023'te yapılması hedefleniyor. Son insanlı sefer 1972’de Apollo programıyla gerçekleşmişti. Uzun yıllar sonra bu misyonla Ay’a gidecek astronotlardan biri de kadın olacak. Ayrıca Artemis ile bağlı olarak Ay yörüngesine yerleşecek Gateway Uzay İstasyonu ile yüzeye sürekli seferlerin yapılabilmesi de öngörülüyor. Artemis’in bütçesi 35 milyar dolar, bu 40-45 milyar dolara kadar yükselebilir. Gateway Uzay İstasyonu'ndan düzenlenecek seferlerde kullanılacak araçlar için SpaceX ve Dynetics gibi birçok şirket çalışıyor. Bununla birlikte Güney Kutbu’nda su bulunmasının ardından burada kalıcı bir üs kurulması da NASA'nın önceliklerinden biri. Ben de bu projelerde piroteknik mühendisi olarak görev alıyorum. Uzay araçlarında istenilen parçaların özel teknolojilerle araçtan uzaklaştırılması, paraşüt sistemleri gibi birçok alanda çalışıyoruz.”

"AY PROJESİ DOĞRU AMA 5-8 YIL GEREKECEK"

Sırrı Oğuz, sunumunda Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu da söyledi. “Milli Uzay Programı” kapsamında 2023’te Ay’a seyahat misyonuna tarih güncellenmesi gerekebileceğini vurgulayan Oğuz, “Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Bu proje hepimize moral veriyor. Ancak Türkiye bu projeyi hayata geçirecek uzay mühendisliği atılımlarını vakit kaybetmeden yapmalı. 2021’deyiz ve geriye iki yıl kaldı. Bu misyonun ortaya konulması çok doğru ama 2023’ün doğru bir tarih olmadığını düşünüyorum. Programın tamamlanması için 5 ila 8 yıl arasında bir zamana ihtiyaç olacağını öngörüyorum" diye konuştu.

“YATIRIMCIYI TANIMALISINIZ”

Zirvede konuşmacılar arasında Silikon Vadisi Girişimcisi Şahin Boydaş da yer aldı. Silikon Vadisi’ndeki 4 girişimi için 150 yatırımcıdan 10 milyon dolar yatırım almayı başaran Boydaş, burada başarılı olmak için katılımcılarla ipuçları paylaştı. Silikon Vadisi’nde bir fikre yatırım alabilmek için yatırımcıları iyi tanımak gerektiğini belirten Boydaş şunları söyledi:

“Silikon Vadisi’nde başarılı olmak için herkes iyi bir fikir ve takıma vurgu yapıyor. Bu tarz başarı tüyolarını her yerde bulabilirsiniz. Ben size tüm bunlarla birlikte yatırımcıyı tanımanız gerektiğini de söylüyorum. ABD’de çok büyük bütçeli fonlar var ve bunlar uygun gördükleri yerlere kazanç için yatırım yapıyor ve yıllık en az yüzde 30 civarında kar yapmayı hedefliyor. Siz de eğer bir 'startup' şirketiyseniz büyümek zorundasınız. Çünkü 'startup' demek büyümek demek. Yapılan analizler 'startup'ların başarılı olması için haftada yüzde 7 büyümesi gerektiğini gösteriyor. Silikon Vadisi’nde yapacağınız girişimizin uygun yatırımı bulabilmesi için bu potansiyele sahip olması gerekiyor. Bu da yılda 23 kat büyüme anlamına geliyor. Bununla birlikte Silikon Vadisi’nde iyi bir yatırımcının tezi vardır. Yani yatırım yapacağı alanlar az çok bellidir, bunun dışına da pek çıkmaz. Bir girişimci olarak yatırımcının bu yaklaşımlarına hakim olmalısınız. İyi araştırmalı ve neler yapıldığını takip etmelisiniz.”

“SİLİKON VADİSİ’NİN JARGONU VAR”

Silikon Vadisi’nin kendi için bir jargonu ve iş-yapış şekli olduğunu söyleyen girişimci, bunu bilmeyenlerin istediği atılımı yapmasının çok güç olduğunu da vurguladı. Silikon Vadisi'nde ilişkilerin çok önemli olduğunu dile getiren Boydaş, “Burada yatırımcı, girişimci, herkesin kullandığı bir jargon var. Seçtiğiniz kelimeler, kendinizi nasıl anlattığınız Silikon Vadisi’ne uymalı. Bunu bilmiyorsanız, iş yapmanız oldukça zorlaşır. Bununla birlikte Silikon Vadisi’nde, kurulan bağlantı ve ilişkiler de çok önemli. Tanıştığınız bir yatırımcı, size diğer yatırımcı arkadaşlarıyla bir araya getirebilir. Bu da yeni fırsatların ortaya çıkması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

  • Sırrı Oğuz
  • Şahin Boydaş