Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Düzce depremiyle ilgili basın toplantısı düzenledi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından geçtiğimiz gün Düzce Gölyaka merkezli meydana gelen depreme ilişkin Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi’nde (BDTİM) basın toplantısı düzenlendi.
Osman Yalçın

Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından geçtiğimiz gün Düzce Gölyaka merkezli meydana gelen depreme ilişkin Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi’nde (BDTİM) basın toplantısı düzenlendi.

Ulusal ve yerel basının katılımıyla 10:30’da başlayan basın toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ve BDTİM Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altuncu Poyraz, Düzce merkezli meydana gelen deprem ve olası Marmara depremine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu gibi farklı bölgelerde hissedilen depreme ilişkin açıklamalarda bulunan KRDAE Müdürü Özener, Düzce fay vadisinde birçok irili ufaklı fayın bulunduğunu, meydana gelen depremin ise yaklaşık 7- 8 kilometrelik bir fay parçasını kırdığını belirtti. Özener, depremle ilgili şu bilgileri verdi: "17 Ağustos ve 12 Kasım Düzce depremleriyle birlikte dün meydana gelen depremin yeri ve 17 Kasım 2021 tarihinde yine dün olan depremin merkez üssüne yakın olan bir depremimiz bir daha var 5.1 büyüklüğünde. Aslında bu deprem Kuzey Anadolu fayı, Düzce ve Dokurcun fayı olmak üzere Bolu civarında iki kola ayrılıyor. Hemen Düzce fayının batısında Karadere fayı bulunmakta. Deprem aslında Düzce vadisi diyebiliriz, fay vadisi olarak adlandırabiliriz. Düzce fay vadisinde birçok irili ufaklı fay bulunmakta ve depremin o fayların üzerinde yaklaşık 7- 8 kilometrelik bir fayın üzerinde bir fay parçasını kırdı diyebiliriz. Bizim için sürpriz olan bir deprem değil. Depremin artçılarına bakarsak, bugün sabah 09.00 itibarıyla büyüklüğü 1.2’nin üzerinde olan 162 tane depremimiz var. Bunların en büyüğü şu an için 4.4 büyüklüğünde bir artçımız var."

“Düzce Depreminin Marmara Depremini Tetiklemeyeceği Görüşündeyiz”

Depremin artçılarının bir hafta içinde azalarak biteceğini söyleyen Özener, açıklamasına şöyle devam etti: “"Bizim genel olarak görüşümüz, bu depremin Kuzey Anadolu fayının batı kısmında olacak bir Marmara depremini tetiklemeyeceği yönünde. Dolayısıyla bu depremin olası Marmara depremini tetiklemeyeceği görüşünü taşımaktayız."
Deprem esnasında ortaya çıkan ışık görüntüsünün sorulması üzerine KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar şu açıklamada bulundu: "Deprem sırasında fay düzlemi hareket etmesiyle birlikte çok yüksek bir ışı asığa çıkmaktadır. Işık saçılması, ışık topları literatürde var. Dolayısıyla çok şaşırtıcı değil."
Yaklaşık bir saat süren basın toplantısı, muhabirlerden gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.