Boğaziçililer Zeybek kültürünü yaşatıyorlar

2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal medya platformlarında bir araya gelen öğrenciler tarafından oluşturulan Boğaziçi Zeybek Ekibi dördüncü yılına girerken hem ulusal hem de uluslararası festivallerle yarışmalarda adından söz ettiriyor.

Mezunlarla birlikte 200 kişiyi bulan Zeybek Ekibi’nde hem stilize hem de geleneksel zeybek oyununu sergileyen ekip, sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra Anadolu’da yaşayan kültürü yerinde gözlemlemek için köylerde kamplar düzenliyor. Üç yıldır Aydın’ın köylerinde yaptıkları çalışmalar sayesinde hem köy hayatını deneyimleyen hem de kendi oyunlarını geliştiren ekip, yaşayan kültürü korumaya ve geleceğe aktarmaya çabalıyor.

 

Boğaziçi Zeybek Ekibi’nden Burcu Saral, Berat Fırat Elmas, Özlem Gül ve Ali Gürocak ile ekibin faaliyetlerini konuştuk. Zeybek ekibinin eğitmenlerinden olan, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu ve yüksek lisans öğrencisi Burcu Saral, okul sosyal medya gruplarında ekibin kurucusu Şahin Yıldız’ın “Neden Boğaziçi’nde bir Zeybek ekibi yok?” sorusu üzerine her şeyin başladığını anlatıyor. Başlarda 20 kişinin hemen bir araya geldiğini ve dört yıldır bu ekibin her sene artarak çalışmalar yürüttüklerini belirtirken, üye sayısının artmasıyla birlikte çalışmaların daha sistemli olduğunu da aktaran Saral, Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu’nun bir alt dalı olarak faaliyet gösteren ekibin yarışmalara ve festivallere katılmak için farklı alt gruplarının olduğunu da sözlerine ekliyor.

Ekibe ilk defa katılanlara harmandalı eğitimi veriliyor, sonraki süreçte herkes ilgisine ve yeteneğine göre alt gruplara ayrılıyor. Yurtiçi ve yurtdışı festivaller ve yarışmalar için oluşturulan bu gruplar katıldıkları yarışmalarda çeşitli derecelere sahip. Yarışmaların yanı sıra Aydın’da üç kere kamp yaptıklarını dile getiren Saral, aynı zamanda çeşitli sosyal sorumluluk projelerine de destek verdiklerini aktarıyor. Bu projeler arasında LÖSEV için ve ayrıca Suriyeli çocuklar için yürütülen projeler de yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Berat Fırat Elmas da ekibin yönetim kurulunda yer alıyor. Hem geleneksel hem de stilize zeybek de takımlar çıkardıklarını aktaran Elmas, geçtiğimiz yıl biri okulda olmak üzere iki kere Ege Gecesi yaptıklarını aktarıyor. Amaçlarının kültürü yaşatmak ve olduğu gibi aktarmak olduğunu dile getiren Elmas, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri Zeybek kamplarıyla bu amaçlarını gerçekleştirmeye çalıştıklarını sözlerine ekliyor. Bu kamplarda amaçlarının hem köy hayatını tanımak hem de yaşayan Zeybek kültürünü öğrenmek olduğunu söyleyen Elmas, köyde oynanan oyunları gözlemlediklerini bu sayede de kendi oyunlarını geliştirdiklerini belirtiyor. Elmas, bunun yanında bazı arkadaşlarının hayatlarında ilk defa süt sağdığını ve bu sayede de köy yaşantısının öğrendiğini aktarıyor.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Özlem Gül ise zeybek denince akla erkek egemen bir oyunun geldiğini ancak bu algının yanlış olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz sene Balıkesir’de katıldıkları yarışmada geleneksel oyun tarzında 16 kişilik kadın ekibiyle katıldıklarını ve üçüncü olduklarını söyleyen Gül, özellikle geleneksel zeybekte bunun başarmanın oldukça zor olduğunu vurguluyor. Ayrıca Türkiye’nin çok farklı yörelerinden üyelerinin olduğunu ifade eden Gül, ekipte kadın üyelerin daha fazla olduğunu belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Mali Hizmetler Uzmanı olarak çalışan Ali Gürocak ise Zeybek Ekibi’nin yöneticilerinden. Üç yıldır ekipte olduğunu aktaran Gürocak, Zeybek Ekibi olarak bir aile olduklarını söylüyor. Ekipte öğrencilerin yanı sıra araştırma görevlilerinin de yer aldığını ifade eden Gürocak, akademisyenlerden de ilgi olduğunu ve önümüzdeki süreçte bazı hocaların da ekibe katılabileceklerini ifade ediyor.

Haber: Talat Karataş/Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Boğaziçi Zeybek Ekibi