Boğaziçi’nden Erişilebilir Yaşama Çağrı

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde 10. kuruluş yılını kutlayan Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ve Engelsiz Erişim Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen Beyaz Baston Festivali renkli bir açılışla 14 Ekim’de başladı. Festival iki gün boyunca etkinliklere sahne olacak.

Fotoğraf: Kenan Özcan

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Beyaz Baston Festivali Güney Meydan’a yapılan yürüyüş ile başladı. Yürüyüş esnasında “ Engellenmek İstemiyoruz!”, “Eşit, erişilebilir, engelsiz yaşam!” sloganları atıldı.

Ardından Güney Meydan’da Erişilebilirlik Sözü festival katılımcıları tarafından hep bir ağızdan okundu. ”Her filmi izleyinceye, her kitabı okuyuncaya, her eğitim kurumuna engelsiz girinceye, üretime eşit katılıncaya, imzalarımızı eşit atıncaya, oyumuzu engelsizce verinceye, her cadde, sokak ve mekanı özgürce gezinceye, her yaşamı eşit, engelsiz kılıncaya dek mücadeleye söz veriyoruz” dendi. Erişilebilirlik sözü haykırıldıktan sonra beyaz balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Duy, Dokun, Kokla

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde 10. kuruluş yılını kutlayan Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ve Engelsiz Erişim Derneği’nin işbirliği ile ve birçok gönüllü kurumun desteğiyle “Duy, Dokun, Kokla” temalı standları kuruldu.

Aktif Felsefe-GEA Sosyal Kampanyalar Ekibi’nin desteğiyle dünyanın çeşitli müzelerinde bulunan Arkeolojik Eserlerin Reprodüksiyonları görme engelli dostlarımızla buluşturuldu.

Engelli bireylerin fiziksel ve sosyal rehabilitasyonu ve engelli engelsiz bireyler arasındaki dostluğu tandem olarak adlandırılan iki kişilik bisikletler aracılığıyla sağlayan Eşpedal Derneği de dikkat çeken stantlardan biriydi.

Oyun, bilişim, Braille stantları da iki günlük festival boyunca Güney Meydan’da ziyaretçilerini bekliyor.

İstanbul kaldırımlarının simule edildiği “engelsiz parkur” baston kullanma becerilerini sınayan uygulama da katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Parkuru belirli bir sayıda hata ve belirli bir zaman ölçüsünde bitirenlere Telekom’dan Beyaz Baston hediyesi verildi.

İrademi hiçe sayma!

Bu sene, festivalin geçen senelerden farklı olarak dikkat çekmeyi amaçladığı bir konu daha GETEM Direktörü Engin Yılmaz tarafından vurgulandı. Yılmaz, “Yasa ve mevzuatlar lehimize olduğu halde, noterlerde en basit işlemlerimizde dahi tanık isteniyor. Mevcut teknolojiye rağmen bu türlü bir zorlama çağ dışıdır” diyerek bu konuda mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Haber: Gökçe Büyükbayrak/Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Özge Özgüner-Kenan Özcan

  • Fotoğraf: Kenan Özcan