Dünyanın ilk NFT düğün takısı Boğaziçili öğrencilerden

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Cengiz Kılıçarslan ve Haluk Gül, dünyada ilk kez bir NFT düğün takısı oluşturarak arkadaşlarının düğününde altın yerine taktı. Öğrenciler bunun daha güvenli ve pratik olduğunu belirtirken, yeni bir düğün akımı başlatmak istediklerini de söylüyor.

NFT (Non-fungible token) yani Türkçe çevirisiyle “değişimi mümkün olmayan para ya da çip”, fotoğraf, video, ses ve diğer dijital bir dosyanın bazı özel uygulamalar kullanılarak NFT açık artırma pazarına yüklenmesiyle oluşturuluyor. Eşsiz bir koda sahip ve sanat eseri olarak tanımlanabilecek NFT, genellikle kripto para birimleri kullanılarak el değiştirebiliyor. Son yıllarda sık konuşulan bu alanı yakından takip eden Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümü ikinci sınıf öğrencisi Cengiz Kılıçarslan ve İşletme bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Haluk Gül, arkadaşlarının düğününde takmak için altın almakta zorlanınca, bu gelişen teknolojiden faydalanarak bir NFT düğün takısını oluşturdu. Bunun dünyada ilk olduğunu söyleyen Boğaziçili öğrenciler, gelecekte düğünlerde altın takmanın tarihe karışabileceğini dile getiriyor.

“ALTIN ALAMADIK NFT DÜĞÜN TAKISI YAPTIK”

Boğaziçi Üniversitesi lisans öğrencileri Cengiz Kılıçarslan ve Haluk Gül, NFT teknolojisiyle uzun zamandır yakından ilgileniyor. Bu alanda iki ayrı şirket de kuran gençler, bir kâğıda çıktısını aldıkları dijital NFT takısının özel kare koduyla arkadaşlarının düğününde yerlerini aldıklarını söylüyor. Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümü ikinci sınıf öğrencisi Cengiz Kılıçarslan geçen ağustosun sonunda düzenlenen düğünde NFT düğün takısını nasıl taktıklarını şu sözlerle anlatıyor:

 “Uzun zamandır NFT ve blok zincir gibi teknolojilerle yakından ilgileniyoruz. İki öğrenci olarak altın almak kolay değil. Biz de düğünde arkadaşımıza özel ve farklı bir takı nasıl hediye edebiliriz diye düşündük. Aklımıza bu fikir geldi ve NFT oluşturmanızı sağlayan bir platform olan ‘OpenSea’yi kullanarak arkadaşımıza özel dünyanın ilk NFT düğün takısını oluşturduk. Takı merasiminde yanımızda götürdüğümüz kâğıdın üzerinde yer alan kare kodu (QR) akıllı telefonuyla okutarak takısını bizden almış oldu.”

“SON BİR YILDA YÜZDE 176 BİN ARTTI”

Cengiz Kılıçarslan, NFT teknolojisinin sadece düğünlerde değil, sanat gibi birçok alanda gündeme daha çok geleceğini de sözlerine ekliyor. NFT işlem hacminin son senelerde 'inanılmaz düzeyde' arttığını ifade ederek NFT düğün takısının teknik arka planını, “NFT düğün takısı için ‘OpenSea’ platformunu kullanarak dijital eserimizi blok zincire entegre ettik. Bu sayede orijinal, değiştirilemeyen eşsiz bir NFT sanat eseri oluşturulmuş oldu. Bu da kişiye yani arkadaşımıza özel olarak tanımlandı. Paylaşılan verilere göre OpenSea üzerinden yapılan işlemler son bir yıl içinde yüzde 176 bin arttı. Bu tip NFT eserleri ilerleyen zamanlarda daha da çok konuşmaya başlayacağız” sözleriyle anlatıyor.

“DÜĞÜNLERDE ALTININ YERİNİ ALABİLİR”

Boğaziçi Üniversitesi İşletme üçüncü sınıf öğrencisi Haluk Gül ise NFT takısının ilerleyen yıllarda altın takmak gibi bir düğün hediyesine dönüşebileceğini belirtiyor. Bunun için ihtiyaç duyulan teknolojilerin hali hazırda ortaya çıktığını vurgulayan Gül, Türkiye’nin bu konuda yaklaşımının değişmesi gerektiği görüşünde:

“Türkiye’de düğün kültürü çok yaygın. NFT düğün takısı sadece yeni bir teknoloji olduğu için değil, aynı zamanda daha güvenli ve pratik olduğu için de tercih edilebilir. Düğünlerde altın gibi değerli takıları taşımak ve güvenliklerini sağlamak her zaman çok kolay olmayabiliyor. NFT düğün takısı bunun önüne geçebilir. Diğer yandan Türkiye’de altın gibi değerli metallerin fiyatları da hızlı değişebildiği için NFT daha makul bir tercih olarak da düğünlerde yerini alabilir. Kısacası yaklaşımımızın düğünlerde yeni bir akım başlatmasını istiyoruz. Teknolojisi hazır ama Türkiye’nin bu konuda yaklaşımını değiştirmesi gerekiyor. Sadece gelin ve damadın akıllı telefona ihtiyacı var, kare kodunu (QR) okutarak NFT düğün takısını kendi mülkiyetlerine kolayca taşıyabiliyorlar.”

*/