Geleceğin sürdürülebilir tarımı Boğaziçi’nde tartışıldı

Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de 28 Nisan’da düzenlendi.
Medya ve İletişim Koordinatörlüğü

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi ile Argo TV iş birliğiyle gerçekleşen zirveye, sürdürülebilir tarım, su ve iklim krizi konularında faaliyet gösteren çeşitli sektörlerden temsilci ve uzmanlar katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2000 yılı mezunu Nil Karaibrahimgil de kurucusu olduğu Yuvam Dünya Derneği’nin çalışmalardan bahsederken, katılımcılar için şarkı da söyledi.

“TÜRKİYE’DE NÜFUS ARTIŞIYLA BERABER SU KRİZİ DAHA YOĞUN HİSSEDİLECEK”
    
“İklim Hızla Değişirken Azalan Suyumuz“, “Gelecek İçin Sürdürülebilirlik” ve “Sürdürülebilir Gıda İçin Üretim” başlıklarında üç farklı panel düzenlenen zirvede konuşan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda artan nüfus ve iklim krizinin etkisiyle su fakiri ülkeler arasında yer alacağını vurguladı. 

Boğaziçili iklim bilimci Prof. Dr. Kurnaz, “Türkiye’nin gelecekteki su problemi yaşamasının en önemli nedeni, nüfusun artışı olacak. 2050’de 100 milyon nüfusa ulaşmamız bekleniyor. Bu durumda su krizinin etkilerini çok yoğun hissedeceğiz. İklim kriziyle birlikte özellikle Hindistan gibi ülkelerden bizim coğrafyamıza doğru göç dalgaları olabilir. Bu durumda hem bu su krizini yönetmek hem de daha fazla tarımdan ürün almamız gerekecek. Ancak bu coğrafyada 10 bin yıldır tarım yapılıyor ve toprak yorgun. Ondan aldığımız geri vermemiz ve ona da sürdürülebilirlik çerçevesinde daha iyi bakmamız gerekiyor. Bu konuda çok geç olmadan bir şeyler yapmalı, en azından önlemlerimizi almalıyız” diye konuştu.

“DÜNYA BİZİM YUVAMIZ”

Sanatçı Nil Karaibrahimgil de çocuk sahibi olmasının ardından ebeveynler olarak gelecek nesillere nasıl bir dünya bırakacaklarını daha da çok düşünmeye başladığını söyledi. Herkesin gerçek yuvasının dünya gezegeni olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Çocuk sahibi olduktan sonra anne-babalar olarak çocuklarımıza nasıl bir dünya teslim ettiğimizi daha çok düşünmeye başladım. Kıvılcım ile beraber Yuvam Dünya Derneği’ni kurduk. Çünkü bir tane yuvamız var aslında. Yuvamız her gün içine gittiğimiz ve dört duvarına kapandığımız yer değil, aslında yuvamız bir canlı ve o da nefes alıyor. Bu gezegen aslında bizim yuvamız. Bu asıl iyi bakmamız gereken şey. Gelecek nesillerle ilgili bir kaygı duyduğumuz ve umut beslediğimiz zaman, bu konuda bir şey yapmamak mümkün değil. Ben de ne yapabileceğimi düşündüğümde ya yazarak ya da şarkı söyleyerek bunu yapmaya çalışıyorum. Dünyamız böyle bir krizin ortasında ve gençlerin yapabileceği çok şey var. Seçimlerinizle suyun yolunu değiştirmeniz mümkün.”

Zirvede konuşan Agro TV Türkiye & Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran ise kanal olarak dünyada iklim krizi, sürdürülebilir tarım ve gittikçe azalan su kaynaklarına yönelik birçok program ile belgesel hazırladıklarını belirtti. Argo TV’nin bu konularda yayın yaptığı birçok ülkede sürekli dikkat çektiğini vurgulayan Başaran, gelecek yıllarda bu misyonlarının süreceğini de sözlerine ekledi.